Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Музей Шептицького показав пам'ятні медалі та відзнаки. ХІХ-ХХ ст.

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького у facebook опублікував експонати з фонду "Нумізматика".
На світлині зображено Пам'ятні медалі та відзнаки. ХІХ-ХХ ст.

Фонд «Нумізматики» Національного музею у Львові, який містить понад 11 тисяч одиниць, висвітлює важливі етапи розвитку цієї царини мистецтва впродовж понад двотисячолітнього відліку.

На сьогодні фонд за своїм складом та характером вирізняється за низкою основних тематичних розгалужень і містить доволі розмаїтий матеріал, що ілюструє широкий спектр тенденцій у розвитку нумізматики в багатьох країнах світу: від давніх зразків — римських, візантійських, східних, пам’яток часів середньовіччя XIV — XVII ст. (у т.ч. великого за обсягом зібрання монет, що перебували в обігу на теренах України), до творів, які доносять традиції формування і функціонування грошових систем низки країн Північної, Центральної, Західної Європи, а також США, Канади, Південної Америки, Африки впродовж XIX —XX ст.

Серед фондоутворювачів — відомі діячі української науки, культури та церкви (А.Петрушевич, І.Шараневич, П.Крип’якевич, І.Свєнціцький та ін.); помітно долучились до якісного та кількісного збільшення фонду Союз прихильників НМЛ, товариство «Просвіта» у Львові, Кураторія музею. Значний вклад належить митрополиту А.Шептицькому, зусиллями та коштом якого впродовж 1910—1940-х рр. збірка поповнювалась особливо вартісними зразками.

Понад 670 предметів «Медальєрики», що представлені у НМЛ, становлять цінні ювілейні, пам’яткові, сувенірні медалі, плакети, медальйони, військові та урядові відзнаки й нагороди від середини XVII ст. і дотепер. Доволі вагомі надходження з огляду на обсяг та історико-культурну вартість пам’яток припадають на перші десятиліття існування музею. Нині фонд зростає не лише завдяки дарункам приватних осіб, а й за доброю традицією завдяки дарункам почесних гостей музею (відомих політиків, урядовців, громадських діячів та діячів культури, представників Церкви) на згадку про візит до нашої установи.

Також музей запрошує відвідати зали Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького у віртуальному 3D турі за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ