Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Михайло Гичка заспокоїв гінекологів: ні скорочення, ні виселення не буде

Учора, 27 квітня, Михайло Гичка, головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні провів розмову із лікарями-гінекологами Львівської обласної клінічної лікарні щодо тимчасового закриття на реконструкцію корпусу пологового відділення. Михайло Гичка запевнив лікарів, що ні скорочення персоналу, ні виселення гінекологічного відділення не буде, повідомив кореспондент Гал-інфо.

Отже, учора, 27 квітня, о 15:00 мало б відбутись засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, соціального захисту, молодіжної політики, фізичної культури та спорту Львівської облради, головою котрої також є Михайло Гичка. Депутати, серед іншого, планували розглянути питання про реконструкцію будівлі пологового відділення, де також розміщене гінекологічне відділення, однак не було кворуму. Відтак, засідання не відбулось.

Водночас на засідання комісії прийшли лікарі-гінекологи, щоб з’ясувати, чи не станеться після реконструкції відділення скорочення працівників і чи не переселять відділення під приводом реконструкції у якесь інше приміщення.  

За словами лікарів, до них надійшла інформація про те, що у зв’язку з масштабною реконструкцією корпусу пологового відділення Львівської обласної клінічної лікарні планується закриття і скорочення ліжкових місць та медичного персоналу у гінекологічному відділенні (розміщене на четвертому поверсі цього корпусу).

Відтак, вони надіслали звернення до голови Львівської ОДА Олега Синютки, голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірини Микичак та до головного лікаря Львівської обласної лікарні Михайла Гички. Чіткої відповіді про подальшу долю гінекологічного відділення вони ні від кого не отримали. Саме тому прийшли на засідання комісії. 

Під час розмови з лікарями Михайло Гичка зачитав це звернення. Потім він пообіцяв лікарям, що нікого не скоротять і що відділення нікуди не буде переселено. Попри це спілкування було надто емоційним, подекуди образливим.

«Ми хочемо отримати чітку відповідь: що на нас чекає – ліквідація, скорочення, виселення чи ще якась напасть. При цьому слід розуміти, що йдеться не тільки про долю лікарів, а про те, що необдумана реорганізація може привести до того, що вагітні  і породіллі Львівщини залишаться без кваліфікованої медичної допомоги. А у нашому відділенні ми, зазвичай, маємо справу зі складними випадками, за які ніхто не хоче братися. До того ж в нас перед очима приклад Львівського перинатального центру, який закрили на ремонт і вже його ремонтують понад чотири роки», - сказала у коментарі Гал-інфо одна з лікарів.

Нагадаємо також, що вже раніше в коментарі Гал-інфо головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка зазначив: "Скорочення лікарів ні в пологовому, ні в гінекологічному відділеннях Львівської обласної клінічної лікарні не буде". І далі: "Нікого з лікарів ми звільняти не будемо. Обіцяю, що скорочення медичних працівників точно не передбачається. Сьогодні всі говорять, що наші породіллі лежать у поганих умовах, тому ми плануємо зробити ремонт полового корпус. Насамперед для того, щоб до належного стану привести операційні та пологові зали. Я дуже хочу, аби вони відповідали європейським стандартам. Наші жінки під час реконструкції пологового матимуть, де народжувати, адже пологових по всій Львівській області вдосталь. Початок ремонтних робіт орієнтовно - 8 серпня. У нас є в планах зробити комфортні, хороші відділення для наших жінок, аби вони відчували себе затишно і привітно, так, як вдома», - розповів Михайло Гичка.

Подаємо текст звернення лікарів-гінекологів Львівської обласної клінічної лікарні.

«До колективу надійшла інформація про те, що у зв’язку з масштабною реконструкцією корпусу пологового відділення планується закриття і скорочення ліжкових місць та медичного персоналу у гінекологічному відділенні.

Гінекологічне відділення є структурним підрозділом ЛОКЛ протягом багатьох років. Розраховане на 60 ліжок. Виконання плану ліжко-днів щорічно понад  100% (2014р. - 128,4%, 2015р. - 126%, 2016р. – 125,4%), при цьому середній ліжко-день становить 7,3.

Гінекологічне відділення цілодобово надає невідкладну та планову допомогу населенню Львівської області, жителям інших областей України, іноземцям та дітям Львівської області.

Згідно статистичних даних , за 2016р. проліковано 3022 хворих, з них прооперовано 1856 (17,4% - ургентні операції).

У 2016 р. надавалась допомога 162 вагітним, котрі знаходились в інших відділеннях ЛОКЛ з важкою екстрагенітальною патологією, зокрема , хвороба Коновалова-Вілсона, інсульт, міастенія, розсіяний склероз, вроджені вади серця, протезовані клапани, перипартальна кардіоміопатія, тромбоемболія легеневої артерії, менінгіт, пневмонія з дихальною недостатністю, декомпенсований цукровий діабет, флеботромбоз глибоких вен, аневризма судин ,панкреатит,кишкова непрохідність, апендицит, холецистит, лейкоз, тромбоцитопенії, тромбофілії, цироз печінки, онкопатологія.

За останній рік проліковано 76 породіль з важкими ускладненнями в післяпологовому періоді, з них 13 знаходились в реанімаційному відділенні.

У нашому відділенні надається допомога дітям, згідно наказу ДОЗ ЛОДА. З 2011 року у відділенні надана допомога 293 дітям.

Слід відзначити, що значний відсоток гінекологічних пацієнтів скеровуються іншими лікувальними закладами для оперативного лікування, у зв’язку з складною соматичною патологією .

 Гінекологи забезпечують виконання симультанних операцій разом із проктологами, урологами, хірургами, кардіохірургами, судинними хірургами.

Протягом року діагностовано і надано допомогу 39 пацієнтам з ургентними випадками онкопатології.

За 2016р. проконсультовано 2770 хворих з інших відділів ЛОКЛ, 278 з яких  переведено для лікування в гінекологічне відділення, а також проводяться консультації пацієнтів в інших стаціонарах міста Львова (ІКЛ, ФПЦ, онкодиспансер, психоневрологічний диспансер).

Провідна роль у профілактиці перинатальної патології і попередженні перинатальних втрат належить гінекологічному відділенню ОКЛ, де закладаються основи для оптимального перебігу вагітності.

На базі гінекологічного відділення проводиться інвазивна пренатальна діагностика вагітним із Західного регіону України.

На базі відділення проводяться унікальні операції: міомектомії під час вагітності, ведення шийкової вагітності із збереженням репродуктивної функції, лапароскопічне лікування кистом під час вагітності, лікування черевної вагітності, трансвагінальні екстирпації при міомах.

Робота приймального відділення постійно потребує участі лікаря-гінеколога для проведення диференціальної діагностики. Скорочення відділу та лікарських ставок унеможливлює  забезпечення цілодобової  ургентної допомоги.

Закриття гінекологічного відділення чи скорочення ліжкового фонду буде злочинним діянням щодо жіночого населення Львівської області.

Колектив також стурбований, чи часом реконструкція корпусу не повторить долю закритого чотири роки тому на реконструкцію Львівського обласного перинатального центру?!".

       

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ