Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мирослав Маринович отримав кавалерський хрест ордена «За заслуги» з нагоди Дня Незалежності Польщі

10 листопада 2006 року відомий український дисидент, член Української Гельсінкської групи, перший проректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович отримав кавалерський хрест ордена «За заслуги» з нагоди Дня Незалежності Польщі від імені Президента Лєха Качинського з рук Генерального Консула Республіки Польща у Львові Вєслава Осуховського. Про це «Гал-info» повідомили у відділі інформації та зовнішніх зв’язків УКУ.
Нагадаємо, 9 листопада цього року Президент України Віктор Ющенко нагородив членів Української Гельсінкської групи орденом «За мужність» (І-го ступеня). Окрім Президента України, Верховна Рада України та Уряд України прийняли постанову щодо відзначення героїв-ювілярів.
Мирослав Маринович разом із своїми товаришами заздалегідь відмовився від будь-якої форми вшанування його та інших членів правозахисної організації тоді, коли ініціатива такого нагородження йде від тої ж Верховної Ради чи Уряду, які вже неодноразово засвідчили свою непослідовність в трактуванні осіб, причетних  до правозахисних та національно-визвольних змагань.
„Ми не можемо прийняти цю постанову від тих, хто однією рукою вшановує Українську Гельсінкську групу, а іншою – провалює проект постанови про вшанування 100-літнього ювілею одного з чільних членів цієї групи – генерала Петра Григоренка. Ми не можемо прийняти цю постанову від парламенту, більшість якого все ще називає членів ОУН і воїнів УПА „бандитами” і „всякою нечистю”, — сказав у своєму слові до Президента Ющенка та інших учасників урочистостей Мирослав Маринович. 
«Мабуть, мало хто знає, що перед парламентськими виборами 2002 року, у надто кон’юнктурний час, президентська адміністрація Леоніда Кучми пропонувала Мирославові Мариновичу президентський орден. З принципових причин Маринович від цього ордена відмовився. Сьогодні ми всі радіємо, що Україна декорує його таким високим званням», — згадує ректор УКУ о. Борис Ґудзяк.
Орден „За заслуги” Республіки Польща — це висока польська цивільна нагорода, яка надається українцям та полякам за надзвичайний вклад в міжнародну співпрацю, а також співпрацю Польщі з іншими державами та народами.
Мирослав Маринович у справі примирення між польським та українським народами є справді визначними. Він був одним з ініціаторів щорічних молитовних зустрічей на могилах українців та поляків, що загинули у 1918-1920 роках у Львові, а також зустрічей провідних польських та українських інтелектуалів „Українці й поляки: що нам робити зі своєю історією?”.
Мирослав Маринович народився 4 січня 1949 року у с. Комаровичі Старосамбірського району Львівської області.
Працює в ЛБА-УКУ з 1997 року. Від самого початку він очолив Інститут релігії та суспільства, а тепер займає посаду першого проректора УКУ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ