Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На 600 мільйонів держфінансування у 2020 році претендує до дев'яти партій

1/2
21 липня українці вирішуватимуть не тільки кому довірити владу, а й кому наступного року віддадуть свої 38 гривень 42 копійки. Про це повідомляє громадський рух ЧЕСНО.

Саме стільки партіям принесе кожен виборець, що візьме участь у голосуванні. За попередніми підрахунками, на фінансування партій у 2020 році буде виділено понад 600 мільйонів гривень – точна сума прямо залежить від явки на виборах. Партії, що пройдуть до парламенту, додатково отримають компенсацію з Держбюджету за ведення виборчої кампанії,  яка покриватиме їхні офіційні витрати. Так держава стимулює політиків виводити з тіні їхні фінанси.

Зараз державне фінансування отримують лише парламентські партії, а з 2020-го року фінансування з бюджету вперше отримуватимуть усі партії, що подолають бар’єр у 2%. За підрахунками ЧЕСНО, партії, які наберуть від 2% до 5% голосів, уже наступного року отримають від 12 до близько 30 мільйонів гривень. Розмір фінансування прив’язаний до прожиткового мінімуму, тож буде щороку зростати. Це суттєва допомога, щоб впродовж наступних 5 років партія, яка не потрапить до парламенту, могла проводити якісну аналітичну роботу й розбудовувати партійну мережу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ