Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині провели перше в Україні ультразвукове обстеження з контрастним підсиленням

У відділенні діагностики Центру уперше у нашій країні використали метод УЗД-дослідження з використанням довенного контрасту.

У спеціалізованому Центрі є фахівці, готові працювати за новітніми методами, та відповідне обладнання для проведення цих процедур.

Обстеження за новою методикою провели 15-річній дівчинці, пацієнтці ЗУСДМЦ з хронічним аутоімунним гепатитом. Методом контрастної сонографії лікарі УЗД оцінювали стан печінки, перевіряли перфузію (кровопостачання) її тканин, яка є головним маркером нормального функціонування органу. Процедура пройшла без жодних ускладнень, і її результатами задоволені і лікарі, і батьки дівчинки.

Перед застосуванням методики у підлітка, лікар відділення діагностики Віктор Жельов провів дослідження на собі і переконався у його безпечності. Саме обстеження не потребує спеціальної підготовки, і може бути проведене без стресу у дитини. Дослідження з довенним контрастним підсиленням значно знижує ризик ускладнень. А беззаперечною перевагою є відсутність іонізуючої радіації, нефро- та гепатотоксичного ефекту. 

У світовій практиці цей метод успішно застосовують для контролю ефективності терапії. В Україні ця методика дотепер була недоступною, оскільки вимагала наявності контрастних середників, які ще не отримали відповідної національної сертифікації. Доктор Жельов, який є членом Міжнародної асоціації контрастного ультразвуку (ICUS) з 2016 року, зумів домовитись з керівництвом асоціації і безпосереднім виробником ( Bracco Int.) про надання безкоштовно нашому Центру препарату SonoVue. Кошти на придбання у 2018 році відповідного узд-обладнання виділив Світовий банк за програмою онкопревенції. До слова, у США з дозволу FDA препарат SonoVue використовують навіть у пацієнтів неонатального віку.

Проєкт із впровадження новітньої методики, започаткований у 20108 році, став можливим також завдяки широкій підтримці та сприянню українських та іноземних колег: доктора Ірини Микичак, п. Luca Frazzoli, Global Marketing Director, Ultrasound Modality,Bracco Imaging S.p.A. і доктора Stephanie R Wilson,Clinical Professor of Radiology,Сlinical Professor of Medicine, Division of Gastroenterology, University of Calgary, Canada. 

Отриманими контрастними матеріалами лікарі кабінету інтервенційних процедур  уже діляться з колегами з інших лікарень Львова. Також наші фахівці готові ділитись  здобутими знаннями та досвідом, щоб надавати якісну медичну допомогу якомога більшій кількості дітей. І сподіваються на швидку реєстрацію контрастних середників.

Довідково

Метод контрастного підсиленого ультразвукового дослідження в педіатрії широко використовується останні 20 років після винайдення контрастів 2-ї генерації. Ці контрасти мають широке клінічне застосування.  Основними показами є верифікація вперше виявлених утворів печінки, нирок, травматичного ураження внутрішніх органів, післяопераційних ускладень, особливо в трансплантології. У сучасній онкології контрастний ультразвук дає змогу оцінити ефективність хіміотерапії шляхом дослідження динаміки перфузії пухлин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ