Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині вшанували загиблих у Гуті-Пеняцькій поляків

На Львівщині відбулися скорботні заходи, присвячені 74-й річниці трагедії села Гута-Пеняцька. Сьогодні спільною молитвою на Бродівщині вшанували пам’ять жертв Гути-Пеняцької, повідомив сайт Варта1.

Урочистості відбулись біля Меморіалу загиблим, пише Варта1.

Заходи відбулися мирно, без жодних провокацій та ексцесів, повідомила у Фейсбук журналістка Вікторія Балицька.

"...в Гуту Пеняцьку сьогодні прибула польська делегація для вшанування загиблих в 44-му році від рук нацистів поляків. В тому числі були і високопосадовці Польщі. В разі якихось провокацій це був би міжнародний резонанс і скандал. Але завдяки якісній роботі правоохоронців все відбулося спокійно і мирно", - зазначила вона. 

Нагадаємо, що 10 січня 2017 року у Бродівське відділення поліції поступила інформація про те, що в селі Гута Пеняцька пошкоджено пам’ятний знак жертвам трагічних подій 1944 року.

«Попередньо встановлено, що пам’ятник пошкоджений внаслідок вибуху невідомого безоболонкового вибухового пристрою – про це свідчать сліди кіптяви на стелах та уламках пам’ятника. З місця події експерти-вибухотехніки вилучили речові докази, котрі підтверджують цю версію», – повідомив тоді заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області полковник поліції Микола Самарчук.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – від п’яти до восьми років позбавлення волі.

В лютому того ж року українська громада власними силами відновила пам`ятний знак. 

Довідка.

У лютому 1944 року в цьому селі гітлерівські війська знищили всі 172 будинки і вбили всіх мешканців (за різними оцінками від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми). Врятуватися вдалося одному поляку, який зумів втекти через дверцята, якими випускали з хати дрібну живність (зимою її тримали у хаті). Босим, в кальсонах, він зумів добратися через ліс і яри до іншого польського села — Гутища. Обморозив пальці ніг і це все вплинуло на психіку та мову. За його словами — солдати були у німецькому обмундируванні і говорили по-німецьки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ