Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Консул Польщі: Кожен пише свою історію, що породжує провокації

Позиція Польщі щодо пам’ятних знаків та поховань є однозначною – це пам'ять і шана. Про це сьогодні, 26 січня, під час прес-конференції у львові заявив консул Генерального Консульства Республіки Польща у Львові Мар’ян Орліковський.

«Якщо є гроб і хрест, а ми християни, то не маємо права порушувати пам’ять людей. Можемо сперечатися про написи на могилах і ще інші речі, але має бути шана. На цих пам’ятних знаках не можна робити образливих написів, незалежно від того, що ми думаємо про ті чи інші події», - сказав Мар’ян Орліковський.

За його словами, непорозуміння між українцями та поляками – це результат діяльності радянської влади.

«Під час панування радянської влади з обох боків кордону нам просто забороняли говорити про історію. Нам не подавали історії, яка була правдивою. Зараз ми вже говоримо з іншими поколіннями. Було б правильно зробити спільну зустріч учасників тих далеких подій, але минуло 75 років і це вже неможливо, бо багатьох із них вже немає серед живих. Одне покоління  ми просто втратили, щоб знайти порозуміння, адже у сім’ях, як українців так і поляків, історію передавали по своєму. Тому чотири покоління не знає історії, а знає легенду, яку розказували в його сім’ї. Легенда має стереотипи і з ними важко боротися. Є й такі фанатики, з якими взагалі дуже важко говорити на дражливі теми», - сказав Мар’ян Орліковський.

Як зазначив Мар’ян Орліковський, не можна заставити всіх переламати ці стереотипи.

«Ми не можемо зробити так, щоб  100% суспільства думали однаково, але ми повинні зробити так, щоб люди почали домовлятися. Можливо, про суперечливі моменти варто писати разом, а не так, що кожна сторона пише свою пропаганду і свою політику, адже на цьому і базуються усі подальші провокації», - сказав Мар’ян Орліковський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ