Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

Чи не піде Польща тими кроками, з яких починала Росія? - історик

Суперечки з приводу спільного історичного минулого України та Польщі потрібно припинити. Все частіші випадки руйнування місць пам’яті та маніпулювання кількістю жертв не сприяє партнерським стосункам двох країн. Про це сьогодні, 26 січня, під час прес-конференції у Львові на тему: "Який пам'ятник у Гуті Пеняцькій об'єднає українців та поляків?" говорили історики та експерти.
Фото зруйнованого пам'ятника бійцям УПА у Польщі. Фото зі сторінки Благодійна ініціатива "Героїка" у Фейсбуці.

Зокрема, дослідники вказали на завищені цифри жертв на зруйнованому пам’ятнику у Гуті Пеняцькій.

Як зазначив президент благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич, за документами, які досліджували історики, у  Гуті Пеняцькій загинуло від 100 до 500 чоловік. Окрім того, він наголосив, що ці події обросли міфологемами.

«Треба завершувати цю безпідставну та марну суперечку на кістках жертв і віддати це на вивчення історикам. Як правило, на цих темах лише спекулюють, але нічого не роблять. Якщо польська влада не буде засуджувати акти вандалізму щодо українських пам’ятників на території Польщі, то Польща стане другою Росією, адже вона йде тими самими кроками з яких починала Росія», - сказав Посівнич.

З словами істориків, ніхто не може підтвердити жодної версії по Гуті Пеняцькій, адже немає автентичних документів, а є лише побічні речі.

Як зазначив секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, на території Польщі не було відновлено жодного знищеного українського памятника.

Він також вказав на ще одну проблему – незаконно встановлені пам’ятні знаки.

«На території України є сотні незаконно встановлених пам’ятних знаків, які з’явилися з ініціативи польської громади і не пройшли відповідної процедури згідно українського законодавства. Десятки таких же пам’ятних українських знаків є у Польщі. Однак українська сторона до цих питань підходить дуже толерантно і по-партнерськи. Натомість Польща вказує на порушення при встановлені пам’ятників польського законодавства тому українські пам’ятні знаки ніхто не відновлює», - сказав Шеремета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ