Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

Зруйнований пам’ятник у Гуті Пеняцькій відновлять до кінця лютого

Руйнування пам’ятника вбитим у Гуті Пеняцькій – це диверсія, коли чітко зрозуміло кому це вигідно. Це вигідно країні, яка веде війну з Україною і намагається спровокувати конфлікт із дружньою нам Польщею. Про це сьогодні, 26 січня, під час прес-конференції у Львові заявив секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

За його словами, у всіх подібних актах вандалізму як на території України так і на території Польщі почерк аналогічний.

«Російські спецслужби не дрімають і роблять все можливе, щоб загострити відносини між Україною та Польщею», - наголосив він.

За його словами, зруйнований вандалами пам’ятник у Гуті Пеняцькій потрібно як найшвидше відновити.

«Немає сумніву, що сам пам’ятник має бути таким же, але треба міняти напис і вказану кількість загиблих, адже вона є завищеною», - сказав Шеремета.

Він наголосив, що на пам’ятнику було вказано про більше як тисячу загиблих, але згідно з різними документами їх число - 868 осіб.

За словами Святослава Шеремети керівництво області має намір виділити кошти на відновлення пам’ятника і усі роботи потрібно виконати до 25-28 лютого незважаючи на технічні труднощі.

«Це потрібно зробити у стислі терміни, щоб ми могли разом із польською стороною стати спільно біля відновленого пам’ятника під час чергового вшанування жертв. Однак дуже хочеться, щоб польська сторона діяла так само, і ми могли б спільно стати і біля відновленого пам’ятника українським повстанцям на г. Монастир у Польщі. Це було б по-християнськи і по-партнерськи», - наголосив він.

Як зазначив Святослав Шеремета, потрібно спільно обдумати, як унеможливити подальші напади та акти вандалізму.

«Українська влада відреагувала дуже оперативно. Одразу після завершення слідчих дій усі образливі написи і пошкодження фарбою були усунуті українською владою. На жаль, у Польщі такого нема», - сказав він.

Як приклад, Святослав Шеремета, нагадав пам’ятний знак на горі Монастир .

«У 1945 році в бою з НКВД там загинуло 65 воїнів УПА. І от відбувся акт вандалізму, минув рік, а образливі написи і досі є. Цього тижня українська делегація поїде до цього поховання і усуне всі ці написи сама, якщо польська не здатна це зробити», - сказав Святослав Шеремета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ