Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На львівських виборчих дільницях спокійно: зафіксовано несистемні порушення

Як інформує Комітет виборців України, виборчий процес на Львівщині станом на 13.00 відбувається, здебільшого, відповідно до норм закону, а наявні правопорушення носять несистемний характер.

Єдиним винятком є порушення правил ведення передвиборчої агітації:
- Незважаючи на ʺдень тишіʺ та заборону агітації в день виборів, трапляються випадки, коли у Львові наявна зовнішня агітаційна продукція на підтримку певних кандидатів чи політичних партій.

- Масштабним є використання прихованої агітації. Зокрема, дуже поширеними є випадки наявності зовнішньої агітаційної продукції, яка прямо не містить закликів голосувати за певного кандидата чи партію, але кольори та текст (форма) реклами містить ознаки агітації, оскільки викликає певні асоціації з кандидатами чи партіями. До згаданих гасел можна віднести такі: ʺВсе буде голосноʺ, ʺЄднаймосяʺ, ʺЗробимо їх ще раз 21 липняʺ, ʺЗа НАТО та ЄСʺ, ʺБуде Шубкаʺ та ін. 

Серед інших (несистемних правопорушень) можна навести такі:

  • Поодинокі спроби проголосувати за закордонними паспортами, які були припинені членами виборчих комісій.
  • Поодинокі випадки, коли виборці не можуть знайти себе у списках виборців.
  • Черги, які починають спостерігатися на окремих виборчих дільницях Львівщини.
  • Продовжують фіксуватися окремі випадки, коли виборці намагаються проголосувати у кабінках по двоє, однак після зауважень спостерігачів чи членів виборчих комісій такі дії припиняються.
  • Інцидент з видачею бюлетенів, який стався в ОВО № 117, ДВК № 462084. Через неуважність та відсутність досвіду членів ДВК, які видавали виборчі бюлетені, жінка, яка однією з перших прийшла голосувати після відкриття дільниць, отримала на руки 10 бюлетенів для голосування в мажоритарному окрузі (для зручності члени комісій погрупували бюлетені по 10 штук), заповнила їх та вкинула у скриньку. Після цього, як члени комісії спохопилися, було викликано поліцію, яка взяла у виборця пояснення. Виборчу скриньку, куди була вкинута пачка з 10 бюлетенів, було опечатано, хоч і з певним запізненням. Бачення причин інциденту відрізняються: за показами жінки вона отримала 10 бюлетенів від членів ДВК, за показами членів комісії – жінка сама взяла пачку бюлетенів, а вони не одразу помітили цей факт. 
  • У ОВО № 124 напередодні виборів відбулася заміна 2 членів ОВК від Політичної партії ʺРадикальна партія Олега Ляшкаʺ, однак цей факт досі не відображено на сайті відповідної ОВК. Станом на вечір 20 липня 2018 р. інформаційні стенди ОВК були порожні. На вимогу спостерігачів КВУ голова та секретар ОВК № 124 не змогли представити документацію щодо роботи ОВК.
  • На окремих дільницях Львівщини відсутня необхідна інформація про кандидатів та політичні партії. Також на окремих виборчих дільницях Львівщини зафіксовано проблеми з належним матеріально-технічним оснащенням виборчих дільниць (невідповідність кількості скриньок для голосування типу виборчої дільниці). 
  • В ОВО № 118, ДВК № 462103 зафіксовано випадок, коли члени виборчих комісій, які видають бюлетені, частину відкріпних талонів підписують, а відірвані бюлетені складають на окремі купки з незрозумілою метою. Вищезгаданий факт у поєднанні з дуже слабким рівнем контролю з боку спостерігачів, який спостерігається на цій дільниці, потенційно створює сприятливі умови для фальсифікацій.

Комітет виборців України КВУ Львів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ