Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На нараді у Яценюка обговорювали актуальні питання змін до бюджету та розвитку органів місцевого самоврядування – Мирослав Сеник

Вчора, 28 січня, відбулася робоча нарада у голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка за участю керівників органів місцевого самоврядування, на якїй обговорювали два основні питання: щодо бюджету на 2008 рік, тобто змін до бюджету, які уряд у березні 2008 року має намір пропонувати на розгляд Верховної Ради України та питання щодо розвитку місцевого самоврядування та внесення змін у законопроекти, а також у цьому контексті розглядалося та обговорювалось питання майбутніх виборів до органів місцевого самоврядування. Про це «Гал-info» розповів голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник.
За його словами, у бюджетному питанні основний акцент ставився головою ЛОР на актуальних та важливих для Львівщини питаннях, зокрема питання фінансування закладів дошкільної освіти. Як зазначає Сеник, «у нас на Львівщині є недофінансування цих закладів, оскільки вони фінансуються з наявної мережі, а не відповідно до кількості дітей». Відтак, витрати на одну дитину є нерівномірними по цілій Україні, адже у західних областях протягом кількох років є стабільна народжуваність, а у східних областях вона зменшується, від так виникає диспропорційність при фінансуванні на одну дитину.
«Також обговорювалося питання фінансування комунальних доріг, адже цього року ця стаття взагалі «випала» із бюджету, — каже Мирослав Сеник, зазначаючи, що у процесі обговорення бюджетного процесу йшлося також і про розмежування фінансування місцевого самоврядування. У цьому контексті йшлось про податок на нерухомість. «Цілком очевидно, що з 2009 року цього податку ще не буде, однак 2008 рік може стати роком початку підготовки до введення такого податку. Адже спочатку потрібно провести інвентаризацію, запровадити єдину базу оподаткування, зокрема у цьому контексті провести реєстр нерухомого майна і землі під цим майном, бо зараз і це у нас роз’єднано. По реакції міністра Пинзеника я зрозумів, що його це питання також хвилює і держава буде займатися введенням цього податку», – розповідає Сеник.
Також, за його словами, обговорили питання про те, що від оренди чи продажу землі поза межами населених пунктів до бюджету органів місцевого самоврядування «нічого не попадає». «Фактично, районні ради не мають під собою жодного підґрунтя – вони зависли у повітрі. А кошти від використання землі, яка знаходиться поза межами населених пунктів, повинні наповняти місцевий бюджет», – зазначає голова облради.
Як відзначив голова ЛОР Мирослав Сеник, що стосується розвитку закону про місцеве самоврядування, то всі голови обласних рад зійшлися на думці, що недоцільно і некоректно ставити перед головами обласних рад це питання і проводити вибори до органів місцевого самоврядування на існуючій законодавчій базі. «Якщо вибори і проводити, то проводити на іншій законодавчій базі. Була висловлена думка голови Верховної Ради Арсенія Яценюка про те, що дострокових виборів до органів місцевого самоврядування не буде. Це була особиста тверда позиція голови ВРУ Арсенія Яценюка, однак він і депутатський корпус парламенту – це різні речі і ніхто не знає, як проголосують депутати за ці вибори. Загалом, що стосується реформи органів місцевого самоврядування, то усі голови обласних рад зійшлися на думці, що повинен бути чіткий комплексний підхід до реформи органів місцевого самоврядування і що недоцільно вносити часто зміни у чинний закон. Тобто, потрібно прийняти новий, однак це повинно бути не шматками зроблено, а комплексно: спочатку провести адміністративну реформу, провести інвентаризацію по території, опісля чого проводити територіальну реформу, розмежувати повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування», – каже Сеник.
Він також зазначає, що згідно із Європейською хартією про місцеве самоврядування, держава не втручається у діяльність органів місцевого самоврядування, і так повинно бути і в Україні, адже є у багатьох державах, зокрема у сусідній Польщі. «Потрібно чітко розділити повноваження, а також визначити фінансову основу діяльності органів місцевого самоврядування. Також повинно бути пропорційне представлення серед депутатського корпусу в органах місцевої ради, адже у ЛОР більшість депутатів є мешканцями міста Львова, а фактично всі мають бути представниками місцевих громад. Також ми принципово виступатимемо за те, що чиновники місцевих органів влади не повинні мати представницького мандата відповідних органів місцевих рад, хоча звичайно місцеві органи влади повинні здійснювати нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування», – зазначив Мирослав Сеник.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ