Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство  |  Волинь

На реконструкцію Архіву національної пам'яті не передбачили коштів, - директор

Директор у Архів національної пам'яті Ігор Кулик на своїй сторінці у Фейсбуці розповів останні новини щодо фінансування реконструкції Архіву національної пам'яті.

"Нещодавно Кабінет Міністрів ухвалив проєкт Закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік". На превеликий жаль, ми не побачили у проєкті коштів, виділених на реконструкцію Архіву національної пам'яті. Передбачені лише капітальні видатки у розмірі 9,3 млн грн – вони виділені спільно на Архів національної пам'яті та Національний музей Революції Гідності.

Такий стан справ викликає велике занепокоєння та навіть ставить під питання створення та існування Архіву національної пам'яті – інституції, яка планує за два роки зібрати та відкрити доступ до 4 млн історичних документів колишніх радянських спецслужб. 

Напередодні команда ГДА УІНП та Український інститут національної пам'яті подавала до Міністерство культури та інформаційної політики України пропозиції до бюджету у розмірі 350 млн грн. У свою чергу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час презентації проєкту реконструкції Архіву національної пам'яті 17 липня підтримав створення найсучаснішого архіву в Україні.

Цієї весни в Архіву національної пам'яті вже забрали 58 млн грн на перший етап реконструкції – ці гроші пішли у фонд боротьби з коронавірусом. Через це ми досі не маємо змоги провести тендер на генпідрядника будівництва.

Поки що це лише проєкт бюджету. Голосування за нього у першому читанні має відбутися за кілька тижнів.
У свою чергу команда Архіву національної пам`яті за підтримки Українського інституту національної пам‘яті та Міністерства культури та інформаційної політики буде боротися за те, щоб кошти на реконструкцію будівлі на Пухівській, 7 були виділені. У нас вже є позитивний експертний звіт, затверджений проєкт реконструкції і велике натхнення створити найкращий архів, яким українці будуть пишатися.

У цій справі ми дуже потребуємо участі народних депутатів, громадськості та журналістів. Будемо вдячні за поширення цього допису і за пости в підтримку створення Архіву національної пам`яті. Адже ми створюємо цю інституцію саме заради людей та відновлення історичної справедливості щодо їхніх закатованих родин. А також, щоб українці та весь світ знали правду про злочини Радянського Союзу, і диктатура більше ніколи не була можливою у нашій державі.

Команда ГДА УІНП триматиме в курсі щодо розвитку ситуації з фінансуванням", - написав Ігор Кулик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ