Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Сихові планують замінити вуличні ліхтарі на Led світильники

У Львові напрацювали проєкт заміни старих вуличних світильників на Сихові на економні Led світильники. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.
Фото: ЛМР

Якщо проєкт ЛКП “Львівсвітло” втілять у життя, це дозволить зменшити споживання електроенергії в 4,5 - 5 разів. А самоокупиться він впродовж кількох років. Що важливо, скорочення споживання електроенергії зменшить також навантаження загалом на всю електромережу, що є вкрай важливо в час можливих атак ворога на енергооб’єкти. Реалізувати пілотний проєкт планують на Сихові.

Маючи на території Львівської міської територіальної громади понад 45 тисяч вуличних світильників з натрієвими лампами, місто в рік в середньому витрачає близько 200 млн грн на оплату за електроенергію для вуличного освітлення. Так є тому, що 90% усіх що існує вуличних світильників є застарілими та енергозатратними. 

“Світильники з натрієвою лампою, порівняно зі світлодіодними, мають дуже велике споживання електроенергії: в середньому 0,150 кВт/год проти 0,047 кВт/год. Саме це, в умовах постійного зростання вартості енергоносіїв, зумовлює необхідність пошуку шляхів встановлення економних світильників на вулицях міста», - пояснює Олександр Єгоров, директор ЛКП “Львівсвітло”.

Відтак фахівці ЛКП “Львівсвітло” напрацювали пілотний проєкт із заміни старих натрієвих ламп на нові економні Led світильники. Допомогти в реалізації встановлення енергоощадного освітлення на вулицях міста Лева погодилася компанія Shreder, яка є одним з найкращих світових виробників світильників. Ця компанія пропонує досить вигідні умови для реалізації проєкту - при закупівлі великої кількості світильників та сплаті першого платежу у розмірі 30%, решту 70% вартості розтерміновують на 24 місяці без будь-яких додаткових відсотків чи комісій. При цьому необхідну кількість світильників компанія готова поставити протягом одного місяця. 

“Якщо нам вдасться втілити цей задум, та оперативно отримати і встановити необхідну кількість енергоощадних світлодіодних світильників, тоді ми зможемо оплачувати решту 70% їх вартості коштом вже зекономлених цими ж світильниками коштів на електроенергію з мінімальним дофінансуванням”, - зауважив Олександр Єгоров.

Вартість проєкту заміни старих натрієвих ламп на нові економні Led світильники на Сихові - орієнтовно 34 млн грн. Відтак перший внесок мав би становити приблизно 10 млн грн. А прогнозована вартість зекономленої електроенергії за 2024-2026 рр складе 33 млн грн, і то якщо для розрахунку брати ті ціни на електроенергію, які є зараз. 

Розрахунково, після встановлення нових світильників споживання електроенергії зменшиться у 4,5 - 5 разів, відтак термін окупності проєкту становитиме  до 3-х років. 

До слова, ЛКП «Львівсвітла» вже випробувало запропоновані зміни на одній з вулиць міста - вул. Коновальця. Тут коштом підприємства замість старих ламп встановили 60 нових Led світильників. Як наслідок, споживання електроенергії приладами вуличного освітлення тут стало економнішим у 5 разів, тоді як на вулиці стало вдвічі світліше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ