Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

На Тернопільщині відбулась наукова конференція "Чортківська офензива..."

Сьогодні, 9 червня, у місті Чортків, що на Тернопільщині, відбуваються урочисті заходи з нагоди 100-річчя Чортківської офензиви. Про це інформує прес-служба ЛОДА.
На Тернопільщині відбулась наукова конференція "Чортківська офензива: звитяжна сторінка українського народу"

Відтак, у  межах заходів відбулась Четверта наукова конференція ʺЧортківська офензива: звитяжна сторінка українського народуʺ.

Участь у конференції взяв перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

ʺДля мене сьогодні велика честь бути тут присутнім, адже ми говоримо про нашу історію, говоримо про події тих років, які нанесли відбиток на сьогодення. 3 червня на Личаківському кладовищі у Львові ми відзначили 156-ту річницю від дня народження Євгена Петрушевича, а сьогодні  - століття операції УГА. Цю операцію творили конкретні люди. Це конкретні люди здобували перемоги і сьогодні ми повинні також говорити і про конкретних людей-героїв і воїнів, які сьогодні здобувають перемогу на фронті, які здобувають перемоги у політичній сфері, які здобувають перемоги в культурі, мистецтві і спорті. Ми повинні зрозуміти, що ми є однією великою нацією, яка має свої бачення того, як розвивати нашу культуру, країну і яким шляхом нам йти. Зрештою, це закріплено у Конституціїʺ, - наголосив Ростислав Замлинський.
 
Окрім того, він наголосив, що Львіська обласна державна адміністрація спільно з  Львівською обласною радою передбачили кошти для фінансування встановлення пам'ятника до 100-річчя наступальної військової операції – Чортківська офензива.
 
ʺВідповідний меморіал буде. Ми разом це зробимо. Ми повинні говорити про ці події з нашими дітьми і онуками, передавати ці знання майбутнім поколінням. Ми повинні виховати нову плеяду українців, які будуть розуміти, якими глибокими є наші історичні корінняʺ, - додав Ростислав Замлинський. 

Нагадаємо, що 1 листопада, у день створення Західноукраїнської Народної Республіки, три області - Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська - підписали Меморандум про співпрацю щодо встановлення пам'ятника з нагоди 100-річчя наступальної військової операції – Чортківська офензива.

З огляду на спільний інтерес сторони зобов'язуються спільними зусиллями встановити пам'ятник у м. Чортків Тернопільської області з нагоди 100-річчя військової наступальної операції Української Галицької Армії. До процесу створення пам’ятника залучать також громадськість.

Окрім того, у межах конференції презентували книгу ʺДух, що тіло рве до боюʺ.

Довідково:

Чортківська офензива (Чортківський наступ) або Червнева офензива – історична назва наступальної військової операції Української Галицької Армії (УГА), здійсненої в період з 7 по 28 червня 1919 року. Вона була однією з найзначніших наступальних операцій, що здійснила Галицька армія під час польсько-української війни в Галичині 1918 – 1919 роках. 25 тисяч українських солдатів і офіцерів примусили відступити по всій лінії фронту більш як 100-тисячну польську армію, добре озброєну і підсилену французами. І тільки зовнішні чинники та брак матеріально-технічного забезпечення врятували супротивника від воєнної поразки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ