Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Волині створять робочу групу з вивчення проблемних питань охорони держкордону

Як повідомили 2 липня у прес-службі Волинської обласної ради, на Волині працюватиме робоча група з вивчення проблемних питань охорони державного кордону, що пролягає територією області.
Фото: Волинська обласна рада

Члени постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв'язків та інвестицій на своєму черговому засіданні розглянули питання про стан виконання і дотримання законодавчих актів України щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону. До обговорення цієї проблематики також долучилися голови обласної ради Ірина Вахович та облдержадміністрації Юрій Погуляйко.

Начальник Луцького прикордонного загону Державної прикордонної служби України Олег Вовк розповів, що найбільш "гарячішою" ділянкою на українсько-польському кордоні наразі є та, яка межує із Рівненською ОТГ, що у Любомльському районі, адже там неодноразово виникали конфліктні моменти пов'язані з протиправною діяльністю місцевих мешканців.

За його словами, на прикордонні немає жодної нейтральної смуги, а це породжує додаткові проблеми охоронцям кордону. 

"Всі землі розпайовані та знаходяться на балансі ОТГ. Щоб люди змогли потрапити на свої паї ми встановили місця перетину інженерних загороджень, там виставляються військовослужбовці, а пропуск дозволяється лише у світлий час доби. Цих місць є десятки. Нам було б краще, якби наряд розташовувався ближче до державного кордону, щоб ми могли бачити намір ймовірного правопорушника чи він іде на свій пай, щоб обробити його чи перетинає лінію державного кордону", - зауважив він.

Депутат Юрій Гупало, який народився і виріс у цій місцевості пригадує, що за часів Радянського Союзу у тутешнього населення подібних проблем не виникало взагалі і усі вільно могли пересуватись вздовж державного кордону.

"Від річки Західний Буг до прикордонної смуги є ділянки відстань яких сягає п'яти кілометрів. Там є тисячі гектарів землі на які уже сьогодні може зайти інвестор і там працювати, а сьогодні ці землі поросли чагарниками. Люди не можуть безперешкодно потрапити на свої паї, бо їм треба їхати у місця контролю, які знаходяться на значній відстані одне від одного. Ми повинні поважати людей, які там проживають. Там є озера, місця масового відпочинку. Я в дитинстві постійно їздив туди відпочивати і купатись без проблем. Цього на сьогоднішній день не можливо зробити" , - обурюється депутат.

Олег Вовк апелює цим аргументам, мовляв існують ризики того, що протиправний елемент може використати цю ситуацію в корисливих цілях.

"Ця ділянка є активною в плані протиправних діянь. На жаль є невеличка частина місцевого населення, яка хоче швидкої наживи і використовує цю ділянку кордону для переправлення цигарок з території України в Польщу. Якщо приблизиться лінія прикордонних інженерних споруджень то це пришвидшить процес", - наголошує він.

Голова профільної комісії Валерій Курстак виступає за те, що має бути налагоджена співпраця та дружні відносини місцевого населення та прикордонників.

"Громада Рівненської ОТГ лише за те, щоб допомагати вам. Усі захаращені ділянки вони готові вичистити своїми силами і тоді перевозити контрабанду стане набагато важче. Ми за те, щоб наш державний кордон був міцним і добре захищеним і ми готові ініціювати виділення коштів на осучаснення його охорони із залученням квадро- та гексакоптерів, тепловізорів та іншої необхідної техніки", - каже він.

Начальник Луцького прикордонного загону Державної прикордонної служби України Олег Вовк теж виступає за те, щоб при охороні державного кордону виключити людський фактор взагалі. "Ми рахували попередньо. На сучасне технічне оснащення цієї невеликої ділянки кордону, де є найбільше людських паїв, а це майже 88 км, нам треба мінімально близько 5 мільйонів гривень. Ми можемо використовувати панівні висоти на яких буде встановлено вежі з тепловізійними комплексами, які будуть фіксувати рух і вдень і вночі. Суцільного загородження там встановлено не буде, адже це чималі кошти, яких держава не потягне. Уже сьогодні, як я й обіцяв,  ми замінили армовану колючу стрічку "єгоза" на звичайну сітку, яка не є травматичною", - сказав він.

Олег Вовк також зауважив, що у жовтні 2019 року Верховною Радою було прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону". Він цитує документ у якому йдеться про те, що  з метою забезпечення національної безпеки і оборони, дотримання режиму державного кордону військовим частинам Державної прикордонної служби України для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій надаються в постійне користування земельні ділянки шириною 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми.

"Якщо є закон, нам треба напрацювати механізм його реалізації. Я пропоную створити робочу групу. Є зацікавлена громада, є підтримка органів влади області. Нехай у цю групу увійдуть експерти, я надам представників інженерної та прикордонної служб, які відповідають за ці напрямки. Пропоную також долучити депутатів обласної ради та профільних чиновників облдержадміністрації ", - розмірковує Олег Вовк.
Він також акцентує увагу на тому, що лінія державного кордону із сусідньою Польщею проходить по річці Західний Буг, що створює прикордонникам додаткові проблеми.

"Ми постійно стикаємось із питаннями ерозії ґрунтів та берегової відмілини. На берегоукріплення потрібні чималі кошти, бо кожного року за рахунок розливів річки Україна втрачає значну частину своєї території. Нам необхідно визначити карантинну смугу від берегового урізу відстанню близько 50-100 метрів, де ніхто не матиме права проводити ніякої діяльності, а вже він неї відраховувати 30-50 метрів,  для створення прикордонної інфраструктури, якою буде опікуватись виключно Державна прикордонна служба", - зазначив він.

Голова ОДА Юрій Погуляйко зауважує, що питання укріплень берегової лінії було підняте владою області ще у січні цього року. За його словами, наразі  є усі висновки експертів Регіонального офісу водних ресурсів, втім відповідні роботи не розпочаті у зв'язку із поширенням коронавірусної інфекції та спрямуванням коштів на ці цілі.

В результаті дискусії члени комісії рекомендували створити робочу групу для розробки пропозицій щодо забезпечення інженерно-технічного облаштування прикордонної смуги на ділянці українсько-польського кордону, що в Любомльському районі.

Висновки цієї робочої групи депутати мають намір потому трансформувати у Звернення з цього приводу до центральної влади. Голова обласної ради Ірина Вахович наголосила, що відповідний документ слід підготувати дуже грунтовно та юридично правильно, аби цього разу  керівництво країни дослухалось до обранців волинської громади та був наведений лад у цьому питанні.

"Тексти звернень, що стосувались цієї проблематики, які ми схвалювали на попередніх сесіях були не були компетентно підготовлені. Поки не буде юридичного висновку та усіх аргументованих позицій експертів, які увійдуть до робочої групи, це звернення на сесії приймати не можна", - резюмувала вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ