Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Волині журналісти зафіксували агітацію без вихідних даних

У Луцьку з’явилися рекламні білборди виконані в кольорах політичної партії ʺЗа майбутнєʺ, на яких не зазначено вихідних даних про тираж, замовника друку, виконавця друку, відповідальну за випуск особу.

Згідно з виборчим законодавством, оприлюднення такої реклами без відповідної інформації є порушенням. Вказану рекламу у перший тиждень жовтня в Луцьку виявив Центр журналістських розслідувань ʺСила правдиʺ.

На вулиці Європейській у селі Рованці, поблизу заводу ʺКромберг енд Шубертʺ, а також на вулицях Львівська, Рівненська, Дубнівська у місті Луцьку розміщено щонайменше сім білбордів з ознаками передвиборчої агітації без необхідних вихідних даних. Вони – фіолетового кольору з надписом зеленого кольору: ʺБудьмо господарями на нашій земліʺ. Такі кольори та гасло співзвучні з кольорами і гаслами, які використовує у своїй політичній кампанії партія ʺЗа майбутнєʺ.

Нагадаємо, раніше у своїй політичній рекламі партія ʺЗа майбутнєʺ використала гасла ʺТи – господар на своїй земліʺ та ʺЩоб господарем, не слугою перед світом статиʺ.

Однак, коли журналісти звернулись до політсили, аби уточнити, чому білборд з ознаками агітації не має необхідних вихідних даних, там заперечили, що це вони розмістили таку рекламу.

ʺВолинська обласна організація політичної партії ʺЗа майбутнєʺ здійснює агітацію виключно у відповідності до норм, визначених Виборчим кодексом України, а саме – на підставі договорів, із зазначенням необхідних вихідних даних та за рахунок коштів виборчого фонду. Жодного відношення до носія зовнішньої реклами на даному фото Волинська організація політичної партії ʺЗа майбутнєʺ не маєʺ, – прокоментував фото білборда з рекламою член ради Волинської обласної організації політичної партії ʺЗа майбутнєʺ Орест Маховський.

Нагадаємо, у Луцьку розмістять 140 білбордів з обличчями кандидатів на посаду міського голови Луцька. На них рекламуються шестеро претендентів на пост мера – радник Луцького міського голови Ігор Поліщук (100 білбордів), підприємець, екс-депутат (2010-2015 рр.) Роман Бондарук (13 білбордів), заступниця міського голови з питань діяльності органів виконавчої влади Луцької міськради Ірина Чебелюк (13 білбордів), чинний депутат Луцької міської ради Микола Федік (7 білбордів), чинна депутатка Луцької міськради Алла Надточій (5 білбордів) та колишній депутат Волинської обласної ради Євген Мельник (2 білборди).

Довідково:

Зареєстровані кандидати та партії мають здійснювати свою рекламну кампанію відповідно до вимог виборчого законодавства України. Як зазначено у ч.2 ст. 53 Виборчого кодексу України, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ