Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Надання російській статусу державної підтримує кожен п'ятий українець, - опитування

В ході опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 47% респондентів заявили, що використовують вдома для спілкування українську мову, 29% – як українську так, і російську, 24% – російську, 1% – іншу мову.

Більше тих, хто використовує вдома виключно українську мову, мешкають на Заході, Півночі та в Центрі (за винятком Кіровоградської, Сумської областей та Києва). Тих, хто більше використовує російську, більше на Одещині, Харківщині та Донбасі. В інших областях використовують обидві мови, як українську, так і російську.

Кількість прихильників української мови як єдиної державної постійно зростає. Так сьогодні вважають вже 61% опитаних (у 2014 році таких було 47%).

Ще 20% стверджують, що російській можна надати статус офіційної в окремих регіонах, 15% – за надання російській мові статусу державної.

Водночас варто зауважити, що при постійному зменшенні кількості прихильників надання російській мові державного статусу зростає кількість прихильників української як єдиної державної без альтернатив.

Найбільше прихильників надання російській будь-якого статусу мешкає в областях Півдня та Сходу.

Довідка.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 30 000 респондентів (по 1200 у кожному регіоні). Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 0,6%.

Терміни проведення: 12-28 грудня 2017 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ