Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Намір виставити копію Туринської плащаниці у Софії Київській був розцінений як „спроба захопити” цей храм

16 січня 2006 року на веб-сторінці www.sedmitza.ru було розміщено повідомлення, де йшлося про те, що «уніати не залишають спроб захопити Софію Київську». Також було сказано, що 22 січня в Софії Київській представники УГКЦ мають намір виставити «для поклоніння своїй пастві білоруську копію Туринської плащаниці».
«Якщо це відбудеться, то дії уніатів можна буде розглядати як свідомо провокаційні по відношенню до православних», - зазначено у повідомленні. О. митр. Роман Кравчик, голова Українського товариства Туринської плащаниці так прокоментував цю ситуацію: ініціатива виставлення української, а не білоруської копії, як йдеться у повідомленні, належить народним депутатам України Павлові Качуру, Степанові Давимуці, Павлові Мовчану, які є членами товариства. До Українського товариства Туринської плащаниці належить 18 осіб, серед яких є православні, римо- та греко-католики. Саме це Товариство - головний розпорядник української копії Туринської плащаниці, а сама копія, як про це не один раз говорив Блаженніший Любомир, Верховний Архієпископ Києво-Галицький УГКЦ, є власністю України, а не якоїсь конфесії.
«Ми, як Товариство, не зазіхаємо на жодний храм. Виставити копію Туринської плащаниці запропонували депутати Верховної Ради. Ми хотіли всі спільно помолитися перед восьмою світовою копією Туринської плащаниці, яка виготовлена для України, з нагоди 87-ї річниці проголошення акту злуки ЗУНР і УНР, - сказав о. Роман. - Поки що ми не маємо підтвердження того, що копія плащаниці буде виставлена у Святій Софії. Якщо державна влада не дозволить цього, то ми протестувати не будемо. Проте, оскільки храм Святої Софії є сьогодні музеєм, тобто позаконфесійним, то, на мою думку, він є добрим місцем для спільної молитви членів різних Церков України». Про це повідомив о. Ігор Яців, прес-секретар глави УГКЦ.
Нагадаємо, що 22 листопада 2005 року до Львова було привезено копію Туринської плащаниці, яку виготовили й освятили спеціально для України.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ