Після дня пам’яті святого апостола Филипа православні християни розпочинають важливий період у церковному році – Різдвяний (або як він зветься ще у народі – Пилипівський) піст. Про це повідомили в Православній церкві України.
Триватиме він із 28 листопада до Святвечора 6 січня. Упродовж сорока днів ми посилено дбаємо про наше духовне та тілесне очищення, щиро молимося та звершуємо справи милосердя, щоби зустріти свято Різдва Христового з чистими думками і відкритим серцем, оновленими тим великим даром Любові, що дарував нам Господь.
Піст – це не просто відмова від певних страв: справжнє очищення пов’язане з молитвою, покаянням та утриманням від пристрастей, пороків. Тілесний піст є тим дієвим засобом, за допомогою якого ми прагнемо вдосконалювати свою душу та звільнятися від полону гріха. З благословіння священника обмеження у їжі можуть послаблюватися для недужих, дітей, вагітних жінок. У період Різдвяного посту традиційно утримуємося від м’яса, молока, сиру, яєць, вершкового масла. У вівторок, четвер, суботу та неділю, а також на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці – дозволяється споживання риби. Після дня пам'яті святителя Миколая і до передсвята Різдва Христового риба дозволяється тільки в суботу і неділю. Втім, у цей час важливо також уникати численних спокус, наповнюючи серце світлом, любов’ю до ближнього, скромністю та милосердям.
Святий Симеон Солунський порівнював піст із подвигом пророка: «Цей сорокаденний піст схожий на піст Мойсея, який постив 40 днів і ночей та прийняв таблиці Божих Заповідей. Постимо і ми 40 днів і приймемо живе Слово Боже, втілене від Діви і причастимося Його Тіла».
Тож, дорогі брати і сестри, пам’ятаймо про можливість самовдосконалення і духовного оновлення, яку дарує нам Різдвяний піст. І нехай очікування свята Різдва нашого Спасителя стане для кожного з нас осмисленим і корисним для душі.