Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Наступного дня після трагедії на "Степовій" звільнились 40 гірників

Наступного дня після трагедії на шахті "Степова", де внаслідок вибуху загинуло 8 гірників, звільнились 40 шахтарів. Про це вчора, 29 травня, у коментарі журналістам повідомив голова незалежної профспілки шахти «Степова» Василь Семканич, інформує кореспондент Гал-інфо.

фото: Гал-інфо Марія Шевців

"У той день загинуло 8 наших друзів, один із них - начальник дільниці, який був дуже доброю людиною. Наш колектив дуже важко це пережив, хлопці були деморалізовані, багато із них боялися лізти в шахту. Одразу ж після трагедії 40 гірників написали заяви на звільнення", - розповів Василь Семканич.

"Дякувати Богу, зараз ми вийшли із того страшного стану, шахта стала давати вугілля. Потихенько все просувається. Нам треба треба тільки підтримка держави, щоб дали нове обладнання, аби ми могли спокійно та безпечно працювати", - відзначив  голова незалежної профспілки.

За його словами, найболючіше питання для гірників - це питання охорони праці, оскільки шахтарі дуже мало забезпечені необхідними пристроями та речами.

фото: Гал-інфо Марія Шевців

"Після трагедії приїжджав Володимир Гройсман, Прем’єр міністр України, та пообіцяв нам виділити 200 млн гривень на  охорону праці, але до сьогодні жодної гривні не є виділено.

В нас закінчується дія саморятівників – це такий пристрій, який дозволяє гірнику знаходитися під землею, коли стався нещасний випадок, та дихати до однієї години часу. Тобто, без нього спускатися в шахту просто не можна. Станом на сьогодні на нашій шахті бракує понад 400 таких саморятівників. Тобто, вони є, але ними користуються по 2-3 людини", - зазначив Василь Семканич.

фото: Гал-інфо Марія Шевців

На його думку, жахлива аварія сталась тому, що вже 4 роки на вугільну промисловість ніхто не звертає уваги. Великі проблеми із обладнанням та охороною праці, часта заборгованість зарплати - усе це впиває на гірників, на їх роботу.

"В нас була погана кабельна продукція, тому й сталося замикання. Така ситуація не повинна була б статися у першу зміну, бо видобутку вугілля не було. Я теж був у шахті під час тієї трагедії, але Бог мене милував і я відійшов у момент, коли стався вибух", - розповів гірник.

Шахти Львівсько-Волинського басейну пограбовані не менше, ніж на Донбасі, - Волинець

Як відзначив  голова незалежної профспілки, шахта "Степова" належить до  найнебезпечніших шахт України.

"Я сумніваюсь, що знайдуть винних, але винні, звичайно є. Однак, це точно не ці люди, які працювали у шахті", - додав Василь Семканич.

фото: Гал-інфо Марія Шевців

Нагадаємо, 2 березня на шахті "Степова", що входить у ДП "Львіввугілля", стався вибух. Внаслідок надзвичайної події загинуло 8 гірників, ще близько 20 гірників отримали важкі поранення.

Як повідомляло Гал-інфо, після трагедії на шахті  винних не знайшли. Увесь керівний склад шахти лише отримав догани. Директор шахти 36-річний Сергій Смеричанський наприкінці квітня написав заяву на звільнення за станом здоров'я.

Насалик пояснив, через кого можуть затримати зарплату гірникам ДП «Львіввугілля»

Додамо, вчора, 29 травня, Міністр вугільної промисловості й енергетики Ігор Насалик  відвідав шахту «Степова», де розповів подробиці нової концепції вугільної галузі до 2020 року.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ