Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацрада на півроку заборонила ретрансляцію телеканалу RTVI

Нацрада тимчасово припинила ретрансляцію телеканалу RTVI через систематичні порушення українського законодавства. Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський на своїй сторінці у Facebook.

"Одностайно ухвалили рішення про тимчасове обмеження ретрансляції телеканалу RTVI з британською ліцензією в кабельних мережах України", - написав він.

Так, Національна рада шляхом моніторингу зафіксувала ряд ознак систематичних порушень телеканалом частини першої статті 28 Закону України "Про інформацію", а також статті 15-1 Закону України "Про кінематографію".

Костинський зауважив, що Національна рада фіксувала порушення протягом 2017-2018 років, неодноразово зверталася до правовласника і дистриб’ютора телеканалу і кожен такий лист публікувався на сайті регулятора.

"До того ж до регулятора неодноразово надходили скарги громадян стосовно передач, які мають ознаки мови ворожнечі, закликів до порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної ворожнечі, що свідчить про наявність ознак порушення вимог українського законодавства та Європейської конвенції про транскордонне телебачення", - зазначив він.

Костинський наголосив, що попри регулярні попередження телеканалу з боку Нацради про порушення і тривалий час, який надавався телеканалу для приведення своєї діяльності до вимог законодавства України, "RTVI продовжував свою практику без жодних змін".

"Мушу констатувати, що юридично європейський, а фактично російський телеканал RTVI перетворився на майданчик поширення інформації, яка має ознаки заперечення державного суверенітету і територіальної цілісності України, поширення пропаганди органів держави-агресора, а також демонстрації фільмів, ретрансляція яких обмежена на території України через загрозу національній безпеці", - відзначив член Нацради.

Таким чином, за його словами, на підставі норми статті 28 Європейської конвенції про транскордонне телебачення, згідно з якою жодне з положень цієї Конвенції не заважає Сторонам застосовувати суворіші й детальніші правила порівняно з тими, які передбачені в цій Конвенції, до програмних послуг, що транслює телемовник, Національною радою ухвалено рішення про тимчасове (терміном на шість місяців) припинення ретрансляції телеканалу RTVI на території України.

Костинський зазначив, що про це рішення регулятор вчасно повідомить регуляторний орган Великої Британії - OFCOM.

Костинський додав, що цей прецедент "змушує звернути увагу на іноземні телеканали, які формально є "європейським", що забезпечує дію щодо них Конвенції про транскордонне телебачення, але які фактично є агентами впливу держави-агресора".

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ