Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацрада перевірить "Зеонбуд" через невиконання умов ліцензій

Провайдеру мережі цифрового мовлення ТОВ «Зеонбуд», м. Київ, призначено позапланову перевірку через те, що не було поширено у багатоканальних телемережах інформації про загрозу виникнення надзвичайної ситуації в умовах спалаху пандемії COVID-19. Відповідне рішення ухвалив регулятор під час засідання 21 травня.

Умовами ліцензій цього провайдера було зобов’язано придбати і встановити систему попередження населення про надзвичайні ситуації.  Про виконання у всьому обсязі цих зобов’язань компанія поінформувала Національну раду ще 2012 року, а під час проведення перевірки у 2014 році надала схему роботи системи попередження для багатоканальних мереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5.

7 травня Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомила Національну раду, що на 12.05.2020 (у часовому проміжку з 01.00 до 06.00) заплановане проведення тестового випробування системи попередження населення про надзвичайні ситуації з використанням обладнання ТОВ «Зеонбуд». Передбачалося синхронне поширення повідомлення у формі рухомого рядка з текстовою інформацією: «ЗУПИНИМО COVID-19 РАЗОМ, ДСНС УКРАЇНИ ПРОСИТЬ ЗАЛИШАТИСЯ ВДОМА» (у часові проміжки від 01.00 до 02.00, від 04.00 до 06.00) та статичної заставки із текстовим повідомленням у повноекранному форматі: «ЗУПИНИМО COVID-19 РАЗОМ, ДСНС УКРАЇНИ ПРОСИТЬ ЗАЛИШАТИСЯ ВДОМА» (у часові проміжки від 02.00 до 03.00, від 03.00 до 04.00).

Моніторинг діяльності ТОВ «Зеонбуд», проведений 12 травня 2020 року, зафіксував, що в багатоканальних телемережах МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 не поширювалася інформація про загрозу виникнення надзвичайної ситуації в умовах спалаху пандемії. Жодна з програм, яку ретранслює провайдер у складі програмної послуги, у часовому проміжку від 01.00 до 06.00 не містила такої сповіщувальної інформації що є ознакою порушення вимог пункту 2.3 розділу ІІ Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги.

Під час засідання відповідальний секретар Національної ради Юрій Зіневич пояснив: «Ми зараз говоримо про те, що це не Національна рада дала доручення ТОВ «Зеонбуд» провести сповіщення, а Державна служба України з надзвичайних ситуацій у межах своїх повноважень. Ми лише перевіряли і моніторили цю ситуацію. Ми не побачили сповіщень, про які ДСНС направила повідомлення до «Зеонбуду» для їх проведення». Отже, регулятор проведе перевірку, щоб зафіксувати, чи були такі сповіщення, чи не були. Якщо їх не було, то з яких підстав. Він додав, що ліцензійні вимоги передбачають наявність цього обладнання, і регулятор достеменно не знає, чи станом на сьогодні таке обладнання є. Востаннє ці дані перевірялися  шість років тому – у 2014 році. «Тому ми, керуючись своїми правами і обов`язками, наданими законом, можемо призначити перевірку, і в межах цієї перевірки встановити об`єктивні обставини справи», – констатував Юрій Зіневич.

Після проведення перевірки Національна рада ухвалить виважене рішення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ