Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацрада промоніторила українські телеканали щодо дотримання мовних квот

8 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів стосовно звучання в їхніх етерах української мови.

Про це інформують на офіційному сайті Нацради.

Регуляторний орган проаналізував мовлення 28 загальнонаціональних телеканалів. Моніторинг телевізійних мовників триває тиждень, тож було вивчено 105 годин етеру кожного каналу.

Під час моніторингу телеканалів Національна рада перевіряє дотримання телерадіоорганізаціями вимог частини десятої Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Моніторинг регуляторного органу засвідчив, що ліцензіати дотримуються вимог щодо трансляції реклами державною мовою. Ознак порушення норм частин першої і третьої статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не виявлено.  

інфографіка- Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

Також тільки державною мовою звучать передачі новин на загальнонаціональних телеканалах.

Що стосується мови ефірів, то всі телеканали перевищили обов’язковий законодавчий поріг 75%.

12 телеканалів 100-відсотково ведуть мовлення українською мовою. Це – «UA:ПЕРШИЙ», «К2», 5 канал», «Еспресо», «Індіго», «М1», «Рада», «UA:КУЛЬТУРА», «XSPORT», «ПІКСЕЛЬ ТV», «ПлюсПлюс»,  «ZOOM».

Також високі показники, які перевищують 90%,  у телеканалів «Прямий», «ZIK», «Мега», «Україна 24», «2+2», «Новий», «НЛО», «ТЕТ».

Найнижчий показник у телеканалу «Україна» – 75%.

Водночас під час моніторингу попередньо було зафіксовано ознаки порушень абзацу 2 частини п’ятої статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Ця норма передбачає, що телерадіоорганізації здійснюють трансляцію фільмів та/або передач, які не є їхнім власним продуктом, виключно державною мовою, за винятком фільмів і передач (крім дитячих та анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року. Зараз ця інформація ще опрацьовується відповідними підрозділами регулятора. Якщо виявиться, що такі порушення справді були, Національна рада призначить цим мовникам перевірки.

інфографіка- Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

Чинний Закон «Про телебачення і радіомовлення» передбачає, що моніторинг телеканалів здійснюється у проміжках часу із 7 до 18 та з 18 до 22 години.

У загальному тижневому обсязі мовлення загальнонаціональних телеканалів передачі та/або фільми, виконані державною мовою, мають становити не менше ніж 75% від загальної тривалості передач у кожному із визначених проміжків.

Ці телеканали повинні забезпечити частку передач новин державною мовою в обсязі не менше ніж 75% від загальної тривалості всіх новинних передач у кожному із визначених проміжків часу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ