Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Не дихала і не їла самостійно: львівські медики прооперували маля із вродженою вадою стравоходу

Врятувала дівчинку із небезпечною вродженою вадою команда центру хірургії лікарні святого Миколая у Львові. Про це повідомили в пресслужбі ЛМР.

З перших днів життя 5-місячна Віка з Тернополя не дихала і не могла їсти самостійно. 

До Львова дитину транспортували наступного дня після народження. Дівчинка народилася у січні передчасно. Маля почало синіти: обстеження виявило атрезію стравоходу. Це вроджена вада розвитку, під час якої цей орган у немовляти наче поділений на кілька сегментів, не зʼєднаних між собою. У дівчинки верхній кінець стравоходу закінчувався сліпо, а нижній вростався у трахею. Їжа не могла проходити стравоходом та потрапляла у легені дитини: так почала розвиватися небезпечна для життя пневмонія.

Операцію потрібно було проводити негайно, бо без хірургічного втручання при таких вадах дитина могла загинути. Проте через погіршені показники згортання, ще два дні у реанімації дівчинка провела під ШВЛ та з постійними переливаннями крові.

На третій день життя Вікторію прооперували. Спеціалісти виконали торакоскопічне втручання. Усього через три маленькі отвори, діаметром 3 та 5 мм. Спершу медики ліквідували з’єднання між трахеєю та нижнім сегментом стравоходу, а потім зшили його роз’єднанні частинки.

Майже одразу після втручання дівчинка почала дихати самостійно, а через пʼять днів у реанімації – вже пила молоко. Поступово поверталася вага.

У 95-98% випадків при атрезіях стравоходу малюки швидко одужують. Проте найбільша загроза – ускладнення. А це пневмонії, недоношеність, поєднані вади розвитку, та, особливо, надто великі розриви між сегментами стравоходу. Хірурги лікарні святого Миколая – одні із небагатьох в Україні, які виконують такі втручання для новонароджених. Медики наголошують: якщо у дитини виявили атрезію стравоходу пренатально або при народженні, дуже важливо не зволікати, а одразу звертатися за допомогою до спеціалістів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ