Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Не ламай калину!»: у Львові відбувся флешмоб проти насильства

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/4
Щороку у листопаді в Україні розпочинається акція «16 днів проти насильства». В межах акції у Львові відбувся флешмоб під назвою «Не ламай калину!». Про це повідомили у Львівськй ОВА.

Біля пам’ятника Тарасу Шевченкові учасники висадили 16 кущів калини, що символізують 16 днів акції присвяченій Дню боротьби з насильством над жінками.

Цей захід на Львівщині організовують вчетверте, аби привернути увагу суспільства до проблем подолання домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, захисту прав жінок. Акція триватиме до 10 грудня.

«На жаль, в нашому суспільстві випадки домашнього насильства є непоодинокими. Окрім фізичного, до цього переліку можна віднести також психологічне насильство. Покоління наших батьків звикло замовчувати проблему, не виносити її на загал, аби не стати предметом обговорення з боку сусідів чи родичів. Зараз суспільство все більше звертає увагу на власну безпеку у родині, окрім цього зростає довіра до правоохоронних органів, як інституцій, які допоможуть. Домашнє насильство – це не норма відносин!», – зауважив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Потерпілі від домашнього насильства, які звертаються про допомогу до поліції, 24/7 можуть розраховувати на належне реагування працівників й притягнення кривдників до відповідальності. Представники Нацполіції  наголошують: Не потрібно мовчати! Це стосується як жертв, так і свідків факту вчинення насильства. Телефонуйте на лінію поліції 102.

За поточні місяці 2023 року до уповноважених органів області надійшло близько 20 000 звернень щодо вчинення домашнього насильства. Здебільшого заявниками є саме жінки. З цієї кількості складено 5 тисяч термінових заборонних приписів щодо кривдників.

«В межах Міжнародної акції суспільство звертає увагу на права жінок у світі. В Україні ця проблема набула особливо гострого значення, у зв’язку з повномасштабною війною. Жахливими є випадки сексуального насильства на окупованих територіях, порушення прав жінок. Упродовж цих 16 днів ми маємо змогу краще проінформувати населення про наявність подібної проблеми. Кожен з нас може бути тим рушієм, який допоможе розірвати ланцюг насильства», – зазначила заступниця голови Центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало.

Корисна інформація:

На Львівщині працює 7 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, з них три у Львові, ще у Дрогобичі, Червонограді, Стрию. Разом з тим, у Львівській області працює 5 поліцейських мобільних груп реагування на випадки домашнього насильства (дві у Львові, по одній в Дрогобичі, Червонограді, Стрию).

Для тимчасового надання притулку постраждалим від домашнього насильства передбачені:

  • відділення з надання притулку постраждалим від домашнього насильства Центру соціально-психологічної допомоги у Львівській області (22 ліжкомісця);

  • Притулок для жінок та дітей, які постраждали від домашнього та/або насильства за ознакою статі Моршинського територіального центру (24 ліжкомісця);

  • Дрогобицький денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою особам, які постраждали від домашнього насильства (6 ліжкомісць);

  • Новороздільський денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою особам, які постраждали від домашнього насильства (12 ліжкомісць);

  • Стрийський денний центр з кризовою кімнатою (4 ліжкомісця);

  • Червоноградський денний центр з кризовою кімнатою (4 ліжкомісця);

  • Соціальний готель Львівської міської ради (20 ліжкомісць);

  • притулки громадської організації «Центр «Жіночі перспективи» (20 ліжкомісць);

  • відділення для жінок благодійного фонду «Назарет» (20 місць).

За підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення з липня 2022 року у Львові діє кар’єрний хаб «ВОНА», який пропонує постраждалим безплатні професійні курси з професійними наборами, працевлаштування, консультації кар'єрних радниць, зокрема щодо написання резюме, грантрайтингу, а також при хабі працює психологиня.

З липня 2021 року у Львівській області діє Кризова кімната, дружня до дитини, яка знаходиться на базі ЛОДКЛ «Охматдит». У приміщенні є дві суміжні кімнати. Одна з них – терапевтичний зал, в якому з дитиною працює психолог, фахівці з педіатрії, дитячої гінекології, психіатрії та педагогіки. Інша кімната – це робоче приміщення, кімната спостереження для працівників поліції та інших спеціалістів, звідки спостерігають за поведінкою дітей, оскільки приміщення обладнане камерами, а самі зони перегороджені спеціальним склом позавізуального спостереження.

З 5 серпня 2022 року на базі Львівського палацу мистецтв функціонує Центр допомоги врятованим, який створений з ініціативи Віцепрем'єр-міністерка Ольги Стефанішиної за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення. Постраждалі можуть отримати там психологічну, юридичну підтримку та соціальний супровід.

З вересня за підтримки UNFPA на Львівщині при Львівському обласному клінічному перинатальному центрі функціонує медична мобільна клініка, яка виїжджає в громади та безплатно надає послуги: огляди гінеколога, ультразвукова діагностика, електрокардіографія, забір аналізів, швидкісне тестування, огляди сімейного лікаря.

В грудні 2022 року у Львові розпочав свою роботу Безпечний простір для жінок та дівчат за підтримки UNFPA, а з березня 2023 року – у Стрию. Це дружнє середовище для жінок та дівчат, творча майстерня, осередок розвитку та підтримки. На базі Простору працює психолог та соціальний працівник. Проводяться майстер-класи, тренінги, зустрічі з фахівцями у галузі медицини, косметології, бізнесу тощо. Також жінки безплатно відвідують спортивні заняття, курси, відбуваються перегляди фільмів та функціонує книжковий клуб.

В січні у м. Городок Львівського району за підтримки UNFPA запрацювала консультативна служба для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ