Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Не вберегли пам’ятку культури? Тоді готуйте 170 тис. грн

У Львові за вчинення юридичними особами порушення законодавства про охорону культурної спадщини застосовуватимуть фінансові санкції. Розмір штрафів становитиме від 1700 грн до 170 тис. грн. Про це сьогодні, 26 березня, розповів заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, передає Гал-інфо.
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/4

2 березня виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив рішення «Про створення адміністративної комісії при виконавчому комітеті ЛМР». Очолив комісію Андрій Москаленко. У коментарі Гал-інфо він розповів про нововведення.

«Львів наповнений архітектурними пам’ятками, які належать до спадщини ЮНЕСКО. На жаль, не всі власники, орендарі чи суборендарі дотримуються законодавства про охорону культурних пам’яток. Наприклад, у центральній частині Львова самовільно заміняють дерев’яні вікна на пластикові, роблять перепланування приміщень тощо.

Як відомо, у нас працювала і продовжує працювати адміністративна комісія. Проте вона мала право розглядати протоколи тільки щодо фізичних осіб. Тому сума штрафів не перевищувала 1700 грн. Минулого тижня під час засідання спеціальної комісії було розглянуто 50 протоколів, на перші шість вже було накладено штрафи. Наступне засідання ми проведемо завтра, плануємо розглянути ще 94 протоколи.

1700 грн – це, як з’ясувалось, не значна сума для правопорушника. Тому останні півроку управління охорони культурного середовища домовлялось з відповідним Міністерством щодо збільшення розміру штрафів до 170 тис. грн для юридичних осіб.

Упродовж цього тижня плануємо скласти перші протоколи щодо правопорушень юридичних осіб. А вже з наступного – накладатимемо перші штрафи. У кожному випадку суму будимо визначати індивідуально, враховуючи сучасний стан пам’ятки. Таки щотижневі розгляди протоколів ми будемо проводити максимально публічними, використовуючи онлайн-трансляцію. Також будемо запрошувати на них громадські організації, які готові долучитися". 

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла, що  працівники управління фізично не можуть все промоніторити. «Щоб охопити величезний історичний центр Львова ми залучаємось підтримкою працівників ЛКП. Вона найперші бачать локально, де і які правопорушення». А також додала:

«Чому створили міську адміністративну комісію? Адміністративні комісії має кожна районна адміністрація. На жаль, термін дуже довгий від часу виявлення, до складання протоколів і накладання штрафів за порушення. Тому, вирішили створити міську комісію, яка працюватиме швидко і оперативно. Спільно з керівниками районів розглядатимемо протоколи і накладатимемо штрафи по місцю виконання робіт, а не по місцю прописки власника.

Адміністративна комісія оперативно розглядатиме виключно адміністративні спори щодо адмінправопорушень законодавства про охорону історичної спадщини, які передбаченні ст. 92 Кодексу України про адмінправопорушення.

Розмір штрафів становитиме від 1 700 грн до 170 тис. грн. Їх накладатимемо тільки на юридичних осіб, і лише за правопорушення законодавства на пам’ятках архітектури. Щодо фізосіб, то ми користуємось адмінкодексом і згідно з ним застосовуємо санкції.

Найменший штраф - 1700 грн, може бути накладений за не укладання охоронного договору. Натомість найвища сума - 170 тис. грн, може бути за самовільне виконання робіт у пам’ятці архітектури без жодних дозволів. Адже люди, коли проводять якісь роботи в таких будинках, навіть не усвідомлюють, коли наштовхнутися на цінні елементи. Тому, порушник, на якого буде накладено штраф, повинен повернути пам’ятку до автентичного вигляду», – зазначила Лілія Онищенко.

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/1

Начальник відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини ЛМР Олег Хандин розповів, за що накладатимуть штрафи.

«Штрафні санкціїї планується накладати на юридичні особи за такі правопорушення:

  1. проведення будь-яких незаконних робіт, що можуть завдати шкоди пам’ятці;
  2. недодержання вимог щодо захисту, збереження та утримування пам’ятки;
  3. неподання або несвоєчасне подання інформації про виявлення об’єкту культурної спадщини при проведенні будівельних робіт;
  4. та за ухилення власника пам’ятки від укладання охоронного.

Одне з найпоширеніших порушень – це встановлення пластикових вікон. Ці порушення легко виявляються без проникнення в приміщення. Деколи вікна встановлюють із пошкодженням фасаду, що також є неприпустимим. Крім вікон поширене перепланування в будівлі. Насправді, перепланування дозволяються на підставі дозвільних документів. Тому, будь-які роботи, навіть якщо це не втручання в несучі конструкції, мають мати проект і висновки управління охорони історичного середовища.

Однак, штраф – це не вирішення питання, а просто санкція, за те, що особа провела незаконні роботи. Якщо людина не сплатила штрафні санкції, вони будуть стягуватися виконавчою службою в подвійному розмірі. Далі, якщо після штрафу власник чи орендар не поверне об’єкт до автентичного вигляду, подається судовий позов», - додав Олег Хандин, секретар адміністративної комісії, начальник відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища ЛМР", - розповів Олег Хандин.

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/3

Склад адміністративної комісії:

  • А. Москаленко - заступник міського голови з питань розвитку, голова комісії;
  • І. Маруняк - директор департаменту житлового господарства та інфраструктури, заступник голови комісії;
  • О. Хандин - начальник відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища, відповідальний секретар комісії.
  • Члени комісії:
  • Г. Пайонкевич - директор юридичного департаменту;
  • Л. Онищенко-Швець - начальник управління охорони історичного середовища;
  • А. Зозуля - голова Галицької районної адміністрації;
  • І. Джурик – в.о. голови Залізничної районної адміністрації;
  • І. Лозинський - голова Личаківської районної адміністрації;
  • Г. Гладяк - голова Сихівської районної адміністрації;
  • О. Тимчишин - в. о. голови Франківської районної адміністрації;
  • Н. Банах - голова Шевченківської районної адміністрації.
Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ