Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Неонатальна допомога у Львівській області: де отримати та які послуги безоплатні

Допомога немовлятам, які народилися передчасно або мають складну патологію – безоплатна. Це пріоритетна послуга в Програмі медичних гарантій та оплачується за одним із найвищих тарифів.

За січень-липень Національна служба здоров’я України виплатила лікарням Львівщини понад 72 млн грн.

Передчасно народжене немовля або новонароджений зі складною патологією отримує безоплатну медичну допомогу в межах пакету «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

Наявність договору з Національною службою здоров’я  – це гарантія, що в лікарні є необхідні умови, лікарі та обладнання. А отже малюк отримає кваліфіковану допомогу, а лікарня – оплату за її надання.  

На Львівщині договір з НСЗУ на неонатальний пакет мають 5 медзакладів:

  • Львівський обласний клінічний перинатальний центр;
  • Львівське територіальне медичне об'єднання  “Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги”;
  • Львівське клінічне територіальне медичне об'єднання акушерства та гінекології;
  • Львівська обласна клінічна лікарня;
  • Львівська обласна дитяча клінічна лікарня "ОХМАТДИТ".

НСЗУ оплачує лікарні з договором 135 026 грн за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла до 1500 грамів. Та 33 073 грн  за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла 1500 грамів і більше. 

 

Тариф покриває надання медичної допомоги, всі необхідні ліки та обстеження для малюка, а також всі витратні матеріали, передбачені галузевими стандартами. А саме:

  • первинний огляд, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • проведення інтенсивної терапії новонародженим та надання медичних послуг на всіх етапах лікування;
  • всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
  • лікарські засоби з Нацпереліку основних лікарських засобів, медичні вироби та витратні матеріали відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та медико-технологічних документів, а також лікарські засоби та медичні вироби, які постачаються за рахунок централізованих закупівель МОЗ, інших програм центрального та місцевого бюджетів.
  • забезпечення дихальної підтримки: CPAP, неінвазивної та інвазивної штучної вентиляції легенів, високочастотної осциляторної вентиляції легенів (ВЧО ВЛ) тощо.

Також держава покриває перевезення новонародженого виїзною неонатальною бригадою невідкладної допомоги до лікарні, яка надає послуги новонародженим у складних неонатальних випадках.

Повний перелік безоплатних послуг, які надаються в межах пакету, може переглянути кожен на сайті НСЗУ на сторінці Вимоги ПМГ 2022 (пункт 9 “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”, файл “Специфікація”)

Всі ці послуги безоплатні в медичних закладах на території України, які уклали договори з НСЗУ. Тобто молоді батьки, які переїхали в інший регіон можуть без проблем отримати послугу в медичному закладі за новим місцем перебування. Ні реєстрація, ні попереднє місце проживання при цьому не мають жодного значення.

У разі вимагання коштів або ліків чи матеріалів, які передбачені умовами договору з НСЗУ, зверніться до керівника медзакладу. Якщо проблему не вдається вирішити – до місцевого департаменту охорони здоров’я. Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ