Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Держава оплатила медзакладам понад 800 млн грн за надані пацієнтам реабілітаційні послуги

За перші три місяці 2024 року держава оплатила медзакладам понад 800 млн грн за надані пацієнтам реабілітаційні послуги, — Віктор Ляшко.

Наразі безоплатна для пацієнтів реабілітаційна допомога стаціонарно надається у 269 медзакладах по всій Україні та у 450 — амбулаторно. Про це повідомив Міністр охорони здоровʼя України під час форуму «Життя регіонів в умовах війни» в межах Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в Чернівцях.

«Якісна, доступна, безоплатна реабілітація у всіх областях України — наш топ-пріоритет. Торік ми представили Президенту України концепцію розвитку реабілітаційної допомоги, яка покликана втілити цей пріоритет в життя. Крок за кроком рухаємося в цьому напрямку. У кожній кластерній та надкластерній лікарні країни має функціонувати реабілітаційне відділення. Для цього консолідуємо зусилля з керівниками цих лікарень та представниками місцевої влади. Наразі 58% медзакладів спроможної мережі по всій Україні виконали це завдання та успішно надають реабілітаційну допомогу пацієнтам. Ми зі свого боку допомагаємо з оснащенням та підвищенням якості. За перші три місяці 2024 року держава оплатила медзакладам понад 800 млн грн за надані пацієнтам реабілітаційні послуги, — зазначив Віктор Ляшко. — Важливий момент — безпека і пацієнтів, і медиків. Аби її забезпечити та вже цього року розширити мережу укриттів у медичних закладах, уряд виділив з державного бюджету один мільярд гривень. Тепер обласні військово-цивільні адміністрації мають до 1 травня зібрати інформацію про готові до реалізації проекти укриттів у лікарнях спроможної мереж, і до 15 травня — надати її Міністерству охорони здоров’я».

Для повноцінного забезпечення наявної потреби в реабілітаційній допомозі необхідно, щоб у медзакладах функціонувало близько 7000 ліжок. 5250 з них згідно з представленою концепцією мають працювати в закладах спроможної мережі. Наразі в цих медзакладах розгорнуто вже 4298 ліжок.

Для покращення якості реабілітаційних послуг МОЗ ініціювало розвиток центрів досконалості. Вони є осередками передових методик та навчальною базою для фахівців із мультидисциплінарних реабілітаційних команд з усієї країни. Наразі таких центрів вже сім: два у Києві, а також по одному в Івано-Франківську, Дніпрі, Ужгороді, Вінниці, Тернополі. Це те рішення, яке дозволяє підвищити якість за відносно короткий проміжок часу, забезпечити безперервність навчання та оперативно масштабувати кращий досвід.

Також МОЗ впроваджує пілотний проект з дуальної освіти для студентів спеціальності 227 «Терапія та реабілітація». Під час навчання вони матимуть змогу працювати у реабілітаційних відділеннях як асистенти, тобто на практиці отримувати необхідний досвід. Загалом кількість випускників-фахівців з реабілітації цьогоріч майже на 30% більша у порівнянні з минулим роком. Йдеться про 3700 випускників. Таким чином, у 2024 році потреба в асистентах фізичного терапевта або ерготерапевта може бути повністю закрита.

Ще один важливий напрям, необхідний для повноцінного відновлення людини — психореабілітація. МОЗ працює над створенням спеціалізованих центрів відновлення психічного здоровʼя нового зразка — хабів для психореабілітації національного та регіонального рівнів. Проекти планується реалізувати на базі 12 санаторно-лікувальних закладів, які знаходяться на Одещині, Львівщині, Івано-Франківщині та в місті Києві.

Крім цього, у кожній кластерній лікарні запрацюють центри ментального відновлення — спеціальні структурні підрозділи, призначені для надання психосоціальної допомоги вторинного та третинного рівнів. Це і індивідуальна терапія, і сімейна/групова, надання допомоги із застосуванням телемедичних рішень, а також за місцем перебування пацієнта.

Нагадаємо, нещодавно Центр психічного здоровʼя та реабілітації ветеранів «Лісова поляна» став сьомим центром досконалості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ