Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Незалежні спостерігачі попередили про введення в оману виборців на Волині

На Волині попри відсутність офіційного статусу потенційних учасників виборчих перегонів від партії «За майбутнє» на посаду Нововолинського та Володимир-Волинського міських голів Бориса Карпуса та Ігоря Пальонку окремі інтернет-видання систематично називають кандидатами.

Позиціонують так Бориса Карпуса й на листівках-анонсах зустрічей, - повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Борис Карпус та Ігоря Пальока ще влітку публічно декларували, що мають намір балотуватися, про що вже повідомлялося. Однак після старту виборчого процесу 5 вересня, попри відсутність офіційного статусу, вказаних осіб саме як кандидатів іменують локальні ЗМІ. Таким чином, може йтися про введення виборців в оману.

Адже відповідно до частини 1 статті 216 Виборчого кодексу України процес висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочнеться за сорок днів до дня голосування і завершиться за тридцять днів до дня голосування. Ці строки припадають на 15-24 вересня.

Зокрема, у Нововолинську поширювали листівку-запрошення на зустріч за участі Ігоря Гузя та Бориса Карпуса. Зустріч запланували на 6 вересня, Ігор Гузь зазначений тут як народний депутат (котрий, нагадаємо, теж заявляв, що балотуватиметься у Волинську обласну раду). Натомість Бориса Карпуса називають «кандидатом на посаду Нововолинського міського голови».

7 вересня інтернет-видання «БУГ» розмістило новину «Кандидат на посаду мера Борис Карпус проводить зустрічі у дворах Нововолинська». У матеріалі інформують, що він провів 6 зустрічей у дворах. Під час них він вислуховував скарги містян про проблеми та презентував свою програму.

Наступного дня цю новину передрукував «Нововолинський інформаційний портал». Попри те, що спочатку публікації «Борис Карпус проводить зустрічі у дворах Нововолинська» його іменують як колишнього депутата міської ради. Далі у тексті зазначають про підтримку нардепом «кандидата», а також називають його так, цитуючи міркування щодо чинної влади. Аналогічну публікацію 8 вересня розмістили на сторінках видання «Кордон».

Також 8 вересня на усіх трьох виданнях з’явилися публікації, присвячені результатам ефіру за участі Бориса Карпуса у студії «БУГу». Тут його також називають кандидатом.

Натомість про Ігоря Пальонку вже як кандидата розповідають «БУГ» та «Кордон». Так, 8 вересня «БУГ» опублікував матеріал «Ігор Пальонка зустрівся з мешканцями Володимира-Волинського у дворах багатоповерхівок». У тексті розповідають, як 5 вересня «кандидат» Ігор Пальонка проводив зустрічі у дворах. Також тут зазначають, що підтримку йому висловив нардеп Ігор Гузь,  а також повідомляють, що Ігор Пальонка «вислухав проблеми мешканців міста» та «презентував свою програму». Аналогічну публікацію під іншим заголовком розмістило того ж дня видання «Кордон».

9 вересня «БУГ» опублікував новину із відеороликом за участі Ігоря Пальонки. У матеріалі його знову називають «кандидатом» та висвітлюють його бачення на зміни центральної площі Володимира-Волинського.

Також 9 вересня на шпальтах «Кордону» з’явилася публікація «Володимирчан та жителів району запрошують на спортивно-розважальні заходи» із відеороликом Ігоря Пальоки. Тут його іменують головою Зарічанської ОТГ, а не кандидатом. Однак у самому ролику потенційний кандидат зауважує, що у післяобідню пору відбудуться зустрічі у дворах, до яких запрошує долучитися.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 12 Виборчого кодексу України усі кандидати, зареєстровані у порядку, встановленому Кодексом, мають у виборчому процесі виборів, на яких вони висунуті, рівні права та беруть участь у цьому процесі на умовах, рівних для відповідних виборів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ