Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Об’єднання БПП і УДАРу суперечить інтересам суспільства, – Ярослав Юрчишин

«Об’єднання Блоку Петра Порошенка з УДАРом дає зрозумілі хвилинні бонуси обом політичним силам (збереження єдності партії президента і меншу конкуренцію на виборах мера Києва для Кличка). Однак, в довгостроковій перспективі воно створює загрози для суспільства», – висловив переконання у коментарі «Гал-інфо» експерт з питань адвокації Реанімаційного Пакету Реформ, член правління «Transparency International Ukraine» Ярослав Юрчишин.

Експерт зазначив, що основною політичною проблемою України є брак партійних структур у класичному розумінні, тобто таких партій, що були б об’єднані на базі певної ідеології й ставили на меті реалізацію інтересів певного суспільного прошарку (малого бізнесу, великих підприємців, робітників тощо). Йдеться про класичні ідеології – соціал-демократію, лібералізм, консерватизм тощо.

«Партійне будівництво в Україні пішло шляхом формування політичних сил навколо фінансово-промислових кіл та олігархічних груп. Внаслідок цього презентація суспільства в парламенті є викривленою. Верховна Рада презентує не все суспільство, а лише інтереси окремих ФПГ», – зазначив Ярослав Юрчишин.

Об’єднання УДАРу з партією влади, якою сьогодні є Блок Петра Порошенка, лише посилює дане викривлення, вважає експерт.

«Партія влади, якою зараз є Блок Петра Порошенка, апріорі не може бути партійною структурою, що презентує широкі інтереси суспільства. Вона працює на притягнення якомога більших адміністративних та фінансових ресурсів та концентрації їх довкола однієї особи – президента. Тому з позиції виборця я шкодую, що структура УДАРу, яка тяжіла до презентації інтересів малого і середнього бізнесу, нівелюється і вливається в партію влади», – підкреслив політолог.

За його словами, конкуренція політичних програм та ідей завжди є благом для суспільства, проте злиття різних партій із партією влади нівелює умови для цієї конкуренції.

«Злиття двох партій, по-перше, зменшує конкуренцію в середовищі влади, по-друге, нівелює політичну структуру УДАРу, яка все-таки була існувала – на відміну від партії «Солідарність», – резюмував експерт. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ