Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

"Зростання тарифів – відповідальність центральної влади, а не інструмент боротьби з громадами", – "УДАР Віталія Кличка"

Центральна влада у питанні збільшення тарифів перекладає відповідальність на органи місцевого самоврядування, але не надає їм жодних важелів впливу на ситуацію.

З даними Держстатистики, на кінець першого півріччя 2021 року комунальні тарифи в Україні зросли в ціні на 36,4% у порівнянні з червнем 2020 року. Газ у порівнянні з червнем 2020 року здорожчав майже втричі.

7 липня цього року профільна національна комісія остаточно передала право встановлювати вартість теплопостачання на місцевий рівень. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль безапеляційно переклав відповідальність за катастрофічне здорожчання комуналки на місцеву владу, заявляючи, що зростання тарифів на тепло і гарячу воду з жовтня на 30-70% – це відповідальність місцевої влади.

Перспектива підвищення тарифів на 30-50% свідчить про те, що проблема є перезрілою і виникла навіть не позавчора. Уряд довго ухилявся від політичного рішення підвищити тарифи, намагаючись передати цю «почесну місію» комусь іншому, щоб самим залишитися «в білому». Звідси й ідея передати повноваження зі встановлення тарифів на місця. І навіть вчора, 28 липня, Кабінет Міністрів вчергове відклав на один місяць суттєве підвищення вартості електроенергії для населення. Тобто відповідальність на себе урядовці брати ніяк не хочуть!

Після передачі права встановлювати тарифи на місцевий рівень в Україні зникає інституція, яка хоч якось відстоювала інтереси споживачів перед комунальними підприємствами і могла впливати на тарифи. Тепер українцям буде в рази складніше відстоювати свої інтереси, бо тариф на опалення буде всюди різний.

Збільшення тарифів на тепло (а воно неминуче за наявної ціни на енергоносії) призведе до поглиблення кризи у тепловій галузі, оскільки це може обернутися суттєвим зростанням заборгованості населення. Внаслідок цього в українських оселях тепло може просто зникнути, бо газ ніхто не буде постачати в борг.

У місцевого самоврядування фактично зв’язані руки в ситуації з вимушеним підняттям тарифів. Наприклад, київська влада вже заявила, що у зв’язку зі здорожчанням річної ціни на газ тариф на тепло для населення доведеться збільшити щонайменше на 40%.

Уряд до останнього затягував з вирішенням проблеми комунальних боргів та підвищенням тарифів на комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня. А коли масштаб проблеми досяг катастрофічного рівня і виникла загроза зриву опалювального сезону, просто відійшов убік та перевів «стрілки» на місцеву владу. Так ніби це місцева влада регулювала тарифи раніше.

Водночас влада намагається перетворити цю ситуацію на політичну зброю проти неугодних мерів українських міст для того, аби знизити їхній вплив та примусити відмовитися від амбіцій впливати на всеукраїнський порядок денний.

В «УДАРі Віталія Кличка» наголошують, що пряму відповідальність за тарифи для населення, за накопичені борги і за складнощі з отриманням субсидій несе центральна влада!

«Вже найближчим часом уряд має запропонувати населенню та місцевій владі рішення, яке дозволить нормально підготуватися до опалювального сезону, – зазначила голова Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка» Оксана Юринець. – Міністрам та іншим посадовцям загальнодержавного рівня слід відмовитися від маніпуляцій, а чітко виконувати свої прямі обов'язки. Влада повинна забезпечити енергетичну безпеку у країні та не допустити катастрофи у комунальній сфері».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ