Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Обличчя маврів: Показали середньовічні маски лицарів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Обличчя "маврів": Показали середньовічні маски лицарів

Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
Фото - Symbolon.
1/4
Лицарський турнір – це не лише змагання, але і справжнє театральне дійство. Так, для турніру, запланованого на час Карнавалу 1557 року у Празі, ерцгерцог Фердинанд II Австрійський, тодішній намісник Богемії, наказав виготовити змінні забрала.

Про це йдеться у матеріалі опублікованому на сторінці Центр середньовічних та ранньомодерних студій. Symbolon на Facebook

Особливість забрал полягала у тому, що на одних були намальовані обличчя «маврів», а на інших – «гусар», адже турнір мав відзначити військову кампанію Фердинанда проти турків-османів, яку він провадив в Угорщині у 1556 році. Отже, «маври» уособлювали османів, а «гусари» – лицарство, яке мужньо стримувало «східну загрозу».

Залізні, розписані олійними фарбами, забрала також мали на собі шкіряне кріплення для тюрбана або характерного угорського капелюха. Лицар міг бачити крізь брови-прорізи, а дихати – крізь «очі». Вуса «гусар» і борода «маврів» були виготовлені з кінського волоса.

Битва двох сторін під час такого «гусарського» турніру була, водночас, і розвагою, і засобом пропаганди, який мав нагадати підданим про військові успіхи Фердинанда (справжні чи уявні) у боротьбі проти турків.

Представлені забрала зберігаються у колекції замку Амбрас у Інсбруці та Віденському музеї історії мистецтв.

Нагадаємо, раніше Гал-інфо розповідало, як люди мандрували в Середньовіччі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ