Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Обмін Савченко можливий після суду над полоненими росіянами, - ГПУ

Питання про можливий обмін українських політв'язнів Надії Савченко та Олега Сенцова на затриманих в Україні російських військовослужбовців може бути розглянуто тільки після винесення вироків росіянам українським судом. Про це сьогодні на брифінгу заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Передає ЛІГАБізнесІнформ. 

"Всі представники Російської Федерації, які притягуються до кримінальної відповідальності в Україні, пройдуть процедуру досудового розслідування і судового розгляду, отримають вироки українських судів і відбуватимуть покарання. Міждержавні угоди, політичні або дипломатичні, можуть прийматися тільки після цього. Чи не будуть, а можуть, на гіпотетичному рівні", - сказав він. 

Матіос зазначив, що Росія не є щирою у своїх намірах.

На його думку, дивним виглядає обмін вбивць на безпідставно засуджених громадян України Савченко, Сенцова і Кольченка. 

"Ми співпереживаємо, ми висловлюємо свою підтримку (українським політв'язням в Росії, - ред.). Ми робимо все для того щоб витягти їх звідти і довести всьому світові, що вони піддалися незаконному судилищу", - заявив Матіос. 

Крім того, він додав, що цей процес буде проходити набагато швидше, ніж того хотілося б Кремлю. "Як тільки їх громадяни, військовослужбовці РФ, почнуть давати свідчення в українському суді, вони не те що один раз від них відхрестяться, як це вже зробила Російська Федерація щодо своїх десантників, вони будуть їх шельмувати і не захочуть обмінювати. Або навпаки - будуть просити швидше поміняти, щоб закрити їм рот", - підкреслив прокурор. 

Нагадаємо, вчора в РФ  заявили, що юридична можливість обміну Савченко на російських військових, затриманих в Донбасі, з'явиться тільки на підставі дипломатичних домовленостей. 

Як відомо, Савченко була захоплена в полон луганськими терористами влітку минулого року, потім незаконно і насильно вивезена на територію РФ. Олега Сенцова звинуватили у спробі влаштувати теракти в Криму після анексії півострова Росією, а 25 серпня 2015 року Північно-року Кавказький окружний військовий суд РФ засудив українського режисера до 20 років суворого режиму. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ