Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Огляд дезінформації пропагандистських ЗМІ від 31 серпня 2019 року

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на своєму сайті сьогодні опублікувала Огляд дезінформації пропагандистських ЗМІ від 31 серпня 2019 року.

Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків European External Action Service – EEAS підготувала щотижневий огляд дезінформації, в якому містяться приклади прокремлівської пропаганди, поширеної у європейських країнах. З повним текстом огляду дезінформації з аналізом окремих статей можна ознайомитися тут.

 *ТРЕНДИ ТИЖНЯ*

 Імперіалістичний Захід знову завдає удару

 Серед прокремлівських дезінформаційних наративів «найбільш живучим і довгограючим», мабуть, є підхід «критика у відповідь на критику» з оповіданнями про нібито хронічні вади західного імперіалізму і втручання у внутрішні справи різних країн у всьому світі. Як ми вже пояснювали раніше, ключовий компонент глобальної стратегії Кремля у сфері дезінформації полягає в тому, щоб відволікати увагу від власних злочинів і авторитарної поведінки, вказуючи пальцем на інших і звинувачуючи їх у тих самих провинах, вдаючись зазвичай до грубих спотворень або відвертої брехні, щоб довести свою слушність. У багатьох випадках ця тактика також супроводжується спробами виставити Росію жертвою, що несправедливо переслідується русофобами, які хочуть підірвати її суверенітет і/або міжнародний авторитет.

Таким чином, Кремль одним пострілом вбиває двох зайців: він створює образ войовничого і імперіалістичного Заходу, формуючи таким чином вигаданого супротивника, який забезпечує Москві зручне прикриття для виправдання своєї незаконної діяльності під приводом «захисту» і самозбереження. Мета, як завжди, полягає в тому, щоб спотворити істину й підірвати ліберально-демократичні домагання на моральну перевагу, подаючи ситуацію в тому світлі, що Захід також поганий, як і Росія, або й гірший.

Приклади цього тижня ілюструють вражаючу різноманітність способів, якими прокремлівська дезінформація адаптує цю наративну основу до різних ситуацій і контекстів.

Америка: корінь всього зла!

Звичайно ж, США − одне з найулюбленіших жертовних ягнят прокремлівських ЗМІ (наступнt після України згідно з базою даних сайту EUvsDisinfo). Практично немає таких злочинів або підступних інтриг, за якими б у той або інший час не стояла Америка!

Саме зараз США втручаються в події в Гонконзіпідтримуючи тривалі протестиз намірами організувати кольорову революцію, і планують придбати Гренландію шляхом примусово укладеної угоди, оскільки Данія нібито є їх васальною державою. А тим часом американські військові в Румунії утримують у заручниках Молдову і використовують Польщу для фінансування своїх стратегічних інтересіву регіоні. Вашингтону, вочевидь, також уже набридли країни Балтії, і тепер він має наміри продати їх Росії (так, ви все прочитали правильно).

Росія: в оточенні ворогів

Звичайно ж, глобальні імперіалістичні прагнення Америки поширюються і на Росію, і на її «задвірки». Забудьте необґрунтовані звинувачення Росії у втручання у вибори в США − це Вашингтон просто намагається прикрити свої власні сліди і спотворює правду! Насправді саме американські спецслужби і державні органи «втручаються» у вибори в Росії і намагаються впливати на її внутрішню політику.

Нещасна Росія просто оточена ворогами з усіх боків: ЄС планує захопити Росію і розорити Білорусь так само, як це було з Україною, а санкційний режим ЄС є всього лиш ширмою для дій, спрямованих на те, щоб перешкоджати розвитку Євразійського економічного союзу, який створюватиме конкуренцію ЄС. Програма ЄС «Східне партнерство» покликана підірвати білоруську ідентичність. Тим часом Грузія була поглинута західними інтересами і тепер нею керують ЄС і США.

Трохи історичного ревізіонізму…

Минуле з подачі прокремлівських ЗМІ також є полем кривавої битви між правдою і фактами.

Історичний ревізіонізм є улюбленим інструментом у дезінформаційному арсеналі Кремля, який використовується для того, щоб зняти з Москви відповідальність за численні злочини, прикрасити або вигадати гріхи інших країн, забезпечуючи тим самим спадкоємність наративів про зловісний західний імперіалізм. Наочний приклад того, який вигляд має це на практиці, − заяви про те, що пакт Молотова-Ріббентропа був корисним і насправді вигідним для Європи, оскільки він завадив виконанню британських планів щодо експансії на континенті!

Можна також згадати і про «штатні» шахрайські прийоми щодо НАТО і американських авантюр за кордоном: заяви про те, що в результаті бомбардувань НАТО в Югославії загинуло більше 2 000 мирних жителів (брехня, більшість оцінок вказують на значно менше число загиблих), що Захід організував у Києві «нацистський переворот» (брехня, Євромайдан не був державним переворотом), і що США і їх європейські союзники скинули і вбили Муаммара Каддафі (брехня, Каддафі був скинутий і пізніше убитий повстанськими силами).

…і щіпка пікантних прянощів

 У матеріалі, опублікованому раніше цього тижня, ми вже писали про те, що робить дезінформацію особливо привабливою. Елемент повторення? Пікантний контент. Із семи ключових чинників, визначених під час недавнього антропологічного дослідження, п’ять відносяться до наших базових інстинктів: секс, відраза, відхилення, плітки і знаменитості. Ми, люди, цікаві істоти, − нас притягує все, що пов’язано з сексом, кров’ю, жахом і всім тим, що нас шокує. Щоб зламати економіку уваги і стимулювати віральність, дезінформація спеціально створюється так, щоб стимулювати ці наші схильності. Прокремлівські ЗМІ практично возвели створення таких провокаційних приманок у своєрідний вид мистецтва. Наприклад, ООН, як стверджується, примусово вводить у школах статеве виховання, що призводить до більш ранньої сексуальної активності, підліткової вагітності, абортів, імпотенції і − що найгірше − розвитку «гомосексуальних нахилів». Кремль, як ми знаємо, одержимий  надуманою ідеєю збочення Заходу щодо «традиційних сімейних цінностей» і ніколи не минає нагоди влаштувати галас навколо «морального розкладання» ліберально-демократичних цінностей і відповідних прав жінок і сексуальних меншин. Наприклад, недавній гей-парад у Стокгольмі був перейменований прокремлівськими ЗМІ в марш «одностатевих збоченців», який  очолював головнокомандувач збройними силами Швеції.

Серйозно? Російській владі просто потрібно заспокоїтися, відкинути гомофобію і, може, послухати декілька пісень Тейлор Свіфт.

*СВІЖА АНАЛІТИКА*

На шляху до тотальної дезінформації

Чи можливо, щоб ЗМІ були «трохи вільними»? Депутати Держдуми обіцяють ввести закон, який зміцнить панування орієнтованих на дезінформацію ЗМІ. Детальніше

Цифра тижня: 7

Брехня поширюється швидше, ніж правда, і дослідження Технічного університету Ейндговена пояснює чому. Детальніше

*І НАСАМКІНЕЦЬ*

 Не згадуйте Крим!

 Факти, пов’язані з анексією Криму, сьогодні в Росії під забороною і цензурою. Детальніше

Нагадаємо, що 11-FM-частот для розвитку місцевого мовлення виставлено на конкурс

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ