Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: у вежах Кремля здійнявся ґвалт – усім руским буде погано

Київ посилить військове партнерство із Вашингтоном. Кремлівські «стерхи» живуть бажаннями війни. На РФ поширюється колективний страх. Інформаційні фейки – «Дамоклів меч» для ЄС і всього світу.

Вашингтон і Київ – гаранти майбутньої безпеки в Європі

Під час зустрічі у Вашингтоні Джеймс Меттіс, керівник Пентагону, подякував Степанові Полторакові, міністрові оборони України, за стійкість і сміливість, а також за приклад іншим народам, як потрібно протистояти московській загарбницькій політиці, – розповіла Дана Вайт, речниця Пентагону.

Джеймс Меттіс наголосив на важливості партнерства у галузі безпеки США та України для всього європейського континенту і підтвердив підтримку США у сфері продовження оборонної реформи українських Збройних сил. Очільник Пентагону висловив сподівання, що адміністрація Петра Порошенка, уряд Гройсмана і Верховна Рада найближчим часом пришвидшать реформи і напрацюють законодавство, яке забезпечить міцну правову основу для здійснення оборонних реформ і підтримку безпечної та демократичної України.

Міністр оборони Полторак підтвердив, що «Закон про національну безпеку» є першочерговим завданням. Він спрямований на приведення сфери національної безпеки України у відповідність до стандартів НАТО. Обидва лідери обмінялись запевненнями зміцнити стале партнерство між Україною і США на підставі спільних інтересів безпеки та європейських принципів, – повідомило спеціалізоване видання «Global Defense News».

США підозрюють Кремль у бажанні ядерної війни

Пентагон опублікував програму американської ядерної політики США. Згідно з документом, РФ і Китай поповнюють свої арсенали новими видами ядерного озброєння. Відповідно, адміністрація Дональда Трампа продовжить ядерну політику Барака Обами, однак займе більш агресивну позицію стосовно терористичних планів Кремля. У Пентагоні відзначили, що від часу оприлюднення оборонної доповіді у 2010 році ситуація щодо глобальних загроз від потенційних супротивників помітно активізувалась.

За даними Міністерства оборони США, РФ і Китай розробляють космічну зброю, щоби позбавити США можливості здійснювати супутникову розвідку, навігацію і контроль над своїм ядерним озброєнням. Окрім того, Москва і Пекін напрацьовують наступальні можливості у кіберпросторі. Водночас Москва розробила доктрину превентивного застосування ядерної зброї з метою домогтись поступок від США і ЄС для своїх геополітичних апетитів. В оборонній доктрині США сказано: «РФ має наміри застосувати превентивний ядерний удар із метою примушення нас, наших союзників і партнерів до припинення конфліктів (збройних, політичних, економічних) на умовах, сприятливих для Кремля. На Москві, мабуть, вважають, що у відповідь США не посміють відреагувати адекватно, що рускі застосують ядерну зброю. А такі помилкові уявлення про боязкість США тільки збільшують перспективи ядерної ескалації».

В оборонній доктрині США наголошено на важливості посилення ядерної тріади країни, яка базується на стратегічній авіації, системі міжконтинентальних балістичних ракет і атомних підводних ракетоносцях. На даний час під «ядерною парасолькою» США знаходиться кілька десятків країн-союзниць, для захисту яких є стратегічні ядерні сили, а також ядерна зброя передового базування в Європі, – інформує ресурс «The Sherbrooke Times».

На Москві істеричний рейвах

Франц Клінцевич, перший заступник голови мілітарного комітету РФ, після публікації нової ядерної доктрини США перелякано бундючився, що Москва може оперативно відреагувати на розміщення американського ядерного арсеналу на базах НАТО у Східній Європі та перенацілити на них свій ядерний потенціал. Особливо на Кремлі напудились через модернізацію американської ядерної тріади (авіація, міжконтинентальні ракети, підводні човни), а особливо її доповненням ядерними боєзарядами обмеженої потужності для нанесення точкових ударів. Якщо ядерна зброя руских – це наче слон у крамниці з посудом, яка трощить усе, то нова зброя США здатна «бити посуд» вибірково й акуратно: сьогодні – одну вежу Кремля, завтра – іншу, а після завтра – путінську резиденцію в Ново-Огарьово, – пише агентство «РИА новости».

Навіть у разі блискавичного нападу Москви на Альянс, НАТО завдяки своїй значній перевазі у військовій силі неминуче здобуде перемогу. Однак Москва, несучи втрати, може вдатися до ядерної зброї і спровокувати повномасштабну ядерну війну. А щоби цього не трапилось Альянсові й потрібні ядерні заряди обмеженої потужності для приведення до тями зарозумілих вождів, – переконане видання «The Week».

Країни Балтії віддавна хочуть набути нового міжнародного статусу – ядерних зброєносців Альянсу. Від бази НАТО у Балтії до ново-огарьовської резиденції траєкторія польоту ракети становить 630 км, а в майбутньому від української Шостки буде ще менше – 500 км. На Москві тепер є всі підстави добряче чухати потилицю. Кремлівський вождь уже все збагнув і попередив, що з руского «титаніка» не зістрибне ніхто, що гіркі плоди його володарювання будуть жувати всі 146 мільйонів підлеглих, які для світу стати «токсичними». Наразі на Кремлі нема альтернативної відповіді навіть на публікацію «Russian Forbes List», а тим паче на його засекречену частину – про закордонні статки путінського оточення, про дітей і дружин, які навчаються або живуть на закордонних віллах, про банківські рахунки і майно, записане на коханок.

Інформаційна «пухлина» в європейському суспільстві

Сер Джуліан Кінг, комісар ЄС з питань безпеки, назвав «фальшиві новини», які поширюють рускі та промосковські симпатики інших країн, стратегічною загрозою існуванню Європейського Союзу. Дезінформація завжди була важливою складовою міжнародної пропаганди. Сьогодні практично всі політичні суб'єкти застосовують цей інструментарій відкрито, зухвало і витончено. Однак брехня є безсилою проти систем, в яких громадяни довіряють інститутам держави і громадянському суспільству.

У нинішній Європі відсутній найважливіший елемент демократії – переконування громадян методом публічних дискусій. Мова йде про відмову від плюралізму думок, свободи слова і думки, які є базисом демократії. Європа поступово втрачає зв'язок із цими найважливішими цінностями. Технократи, такі як Ангела Меркель і Еммануель Макрон, виходять із того, що не існує альтернатив їхнім пропозиціям. А той, хто з ними не згодний, є або невігласом, або радикалом. Аналогічні погляди має і керівництво ряду міжнародних установ і неурядових організацій.

Проте громадяни ЄС відверто не сприймають такої зарозумілої політики, а ті лідери, яких зараховано до «популістів» або «радикалів», самі теж є лицемірними і так само не сприймають альтернативної точки зору. Фактично, у сьогоднішній Європі посилюється тривожний феномен – зближення технократів із популістами. І перші, і другі діють в ідеальному симбіозі, даючи багату поживу для теорій змови і фабрикування фейкових новин. Європейському політичному істеблішменту необхідно усвідомити, що брехлива інформація – це «ракова пухлина» на тілі громадськості, яка стає ефективною в тому випадку, якщо широкі верстви втрачають довіру до лідерів суспільства, – переконані експерти «Geopolitical Intelligence Services».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ