Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Огляд ЗМІ: Вашингтон не дозволить Москві позбутись статусу міжнародного ізгоя

Епоха банківської таємниці завершена. Британці не розуміють суті Brexit. Кремль зіштовхнувся з турбулентністю сепаратизму. РФ буде територією 404, Дональд Трамп пообіцяв.
  • У світі стає все менше країн, які зберігатимуть банківську таємницю.
  • Менше 20% британців розуміють, наскільки доцільне їхнє відокремлення від Євросоюзу.
  • На РФ зростають тенденції економічного відокремлення від Москви.
  • Слава імперського дому Романових остаточно зійде на пси.

В ЄС офіційно скасували банківську таємницю

П'єр Московісі, єврокомісар із питань економіки і фінансів ЄС, повідомив, що на території Євросоюзу скасували банківську таємницю. Відтепер про будь-який відкритий банківський рахунок, наприклад, у Швейцарії, відразу стає відомо податковим органам, як також і про суму вкладу на рахунку. Комісар зазначив, що домовленість про обмін банківською інформацією, крім Швейцарії, врешті підписали Ліхтенштейн, Сан-Марино, Андорра і Монако.

Раніше, 14 жовтня 2014 року, Рада міністрів фінансів і економіки ЄС досягли домовленості про запровадження розширеної директиви, спрямованої на посилення боротьби із шахрайством і ухиленням від сплати податків. Узгоджена директива внесла зміни в існуючі правила ЄС щодо обміну інформацією між податковими органами європейських держав. Головна мета цього документу – підвищити ефективність збору податків у країнах Євросоюзу. Не пізніше другої половини 2017 року податкові органи країн Союзу повинні були почати автоматично обмінюватись інформацією про відсотки, дивіденди, виручку від продажу фінансових активів, а також про залишки на рахунках. Проте, станом на 1 січня 2018 року, в ЄС ще було кілька «податкових гаваней», які відтепер остаточно скасовані, – інформує агентство «Reuters».

Тільки 17% британців сприймають плани уряду стосовно Brexit

Три чверті громадян Великобританії (74%) не розуміють доцільність планів свого уряду стосовно виходу Лондона із Євросоюзу (Brexit). Щодо двох інших важливих питань – торгівлі та імміграції – відповідно 74% і 75% респондентів заявили, що вони теж не орієнтуються, що позитивного уряд Британії має намір робити у цих напрямах. Такі дані отримала соціологічна компанія «BMG Research», яка провела відповідне дослідження на замовлення видання «The Independent».

Рішення про вихід Британії з ЄС було прийнято на референдумі в червні 2016 року. Тоді за Brexit проголосували 51,9%, які брали участь у референдумі. У березні 2017 року «Закон про Brexit» прийняв парламент Британії і його схвалила королева. Відповідно, 29 березня 2019 року Великобританія вийде зі складу ЄС. Очікується, що в найближчі тижні британський прем'єр Тереза Мей виступить із двома промовами з питання Brexit, щоби докладніше з’ясувати доцільність виходу з ЄС, а також деталізує шлях цього виходу, – пише «The Independent».

Санкції спровокували на РФ «економічний сепаратизм»

Конституція РФ закріплює «єдність економічного простору і вільне переміщення товарів і послуг» на території РФ. Однак після запровадження економічних санкцій проти Москви за зовнішній експансіонізм, у ряді регіонів країни стали розвиватись прояви протекціонізму. Така ситуація провадить до розвитку тенденцій економічного сепаратизму в регіонах, що є загрозою для економічної цілісності та національної безпеки РФ.

Найбільш поширені форми регіонального сепаратизму – це усні або письмові заборони на ввезення товарів постачальників із інших регіонів. Крім того, влада в регіонах необґрунтовано відмовляє в наданні субсидій учасникам ринку, які були зареєстровані на території іншого суб'єкта права. Місцевим виробникам надають кращі пільгові умови для ведення бізнесу, причому ці переваги надають не завжди законним способом. Стосовно інших учасників ринку місцева влада може встановлювати дискримінаційні правила. Нинішня економічна криза відродила й поглибила тенденції регіонального економічного сепаратизму, характерного для 1990-х років. Влада суб'єктів федерації прагне закрити свої кордони для продукції з інших регіонів, щоби підтримати місцевих платників податків.

МВФ опублікував 24 січня 2018 року дослідження «тіньової» економіки в 158 країнах за період 2010-2017 років, в якому вирахував «тіньову» частку РФ у 34%. Це найвищий корупційно-тіньовий показник у всій Східній Європі, який досягнув рівня африканських країн. У досліджені простежена динаміка розвитку та спадання «тіньової» економіки в РФ від 1991 року. Позитивної тенденції на РФ не спостерігається. Швидше за все, навпаки, стан справ увесь час погіршується. У рейтингу економічної несвободи РФ уже поступилась Таджикистану і Молдові, – зазначено у досліджені «Index of Economic Freedom 2018».

Економічний сепаратизм завжди є першою ознакою руйнівних тенденцій у суспільстві. В подальшому економічний сепаратизм провінцій переходить у стадію політичного і територіального відокремлення від центру. За період свого правління Путін домігся, що серед колишніх народів строкатої імперії Романових поширилась русофобська світоглядність.

РФ уже не буде наддержавою

Американські посадовці відправились у турне до столиць арабських країн, Туреччини та Європи, аби заявити, що США більше не будуть демонструвати м'якість у ставленні до тих, кого вони вважають загрозою для стратегічних інтересів Америки і всього цивілізованого світу. В такий спосіб Білий Дім надіслав Кремлеві сигнал, що РФ уже не зможе повернути собі статус наддержави, і що в світі із Москвою вже не будуть рахуватись так, як раніше. Герберт Макмастер, радник президента США із питань національної безпеки, який у даний час є найвпливовішою фігурою в адміністрації Дональда Трампа, розповість в Анкарі про межі витримки США і НАТО стосовно «авантюр Реджепа Ердогана у Сирії та його партнерства, як члена НАТО, із міжнародними авантюристами РФ та Іраном».

Радник Герберт Макмастер і міністр оборони США Джеймс Меттіс також звернуться до Європи і всього світу під час Мюнхенської конференції з безпеки (16-18 лютого 2018). Держсекретар США Рекс Тіллерсон теж відвідає Туреччину, де підніме ряд важливих питань, які ознаменують початок реалізації міжнародного нового курсу, який відповідає інтересам адміністрації Дональда Трампа. В Анкарі американські чиновники обговорять військові операції Анкари в Афрін і Манбідж, а також на недавні агресивні заяви турецьких чиновників, які погрожували американським військовим у Сирії та обіцяли розширити масштаби своїх операцій проти сирійських курдів. Туреччина, яка є членом НАТО, почує чітке попередження від США, що Америка має намір розглядати те, що відбувається, крізь призму свого нового стратегічного бачення і що Анкара більше не зможе розраховувати на американський компроміс.

Поїздка американської команди відбувається на тлі повернення атмосфери «Холодної війни» у відносини між США і РФ, на тлі занепокоєння в контексті намірів Ізраїлю стосовно планів Ірану в Сирії та Лівані, на тлі нових відносин між Туреччиною, Іраном і РФ, а також у контексті підготовки до виборів у Лівані, Іраку та Єгипті. Вашингтон уже не хоче шукати взаєморозуміння з Москвою, отож ураган «Холодної війни» охопить увесь світ, а його епіцентром стане Сирія. Білий Дім не дозволить Кремлеві залякувати світову спільному ядерною кнопкою і маніпулювати міжнародними відносинами так, як це було зроблено в 2015 році під час переговорів у Відні стосовно долі Асада, – повідомило видання «The National».

Розгромивши у Сирії приватну армії путінських терористів, США наочно продемонстрували мову нової американської дипломатії, яка триватиме аж до цілковитої, можливо, ліквідації нинішньої географічної території РФ.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ