Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Оголошено шорт-лист фіналістів "Честі Професії 2023"

Оголошено шорт-лист фіналістів XIV конкурсу професійної журналістики «Честь Професії 2023» у 6 основних та 2-х спеціальних номінаціях.

Цьогоріч на конкурс учасники подали 1037 матеріалів, з яких Відбіркова комісія та Журі обрали короткий список переможців. Про це повідомили в пресслужбі конкурсу «Честь Професії»..

????  Шорт-лист «Найкраще інтерв’ю»:

- «Рома не хотів би, щоб ми плакали. Він хотів би, щоб ми перемогли. Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного» ­─ Лиховій Дмитро; співавтор Шовкун Леся, Новинарня.

- «Перші свідчення про голодомор закопав на городі: Борис Ткаченко про книгу «Під чорним тавром»» ─ Опанасенко Юлія,  Цукр.

- «Готовий свідчити у Гаазі проти РФ | Інтерв'ю з російським військовим-дезертиром» ─ Левченко Тарас, Радіо Свобода.

- ««Коли ставало дуже тяжко, я складала вірші», — парамедик "Тайра" про те, як їй вдалося пережити полон» ­─ Коляда Роман, Українське радіо.

- «Прорыв из Мариуполя, молитвы в плену и как возвращалась в Украину» ─ Руденко Анжеліка; співавтор Павло Холодов, Радіо Свобода.

????  Фіналісти за спецприз «Найкраще інтерв’ю в локальному медіа»:

- «Володимир Вакуленко: вбивство і спадок письменника» ─ Мавричев Вячеслав; співавторка Силаєва Ганна, Суспільне Харків.

- ««Щоб відправити солдата в бій, ти маєш побути в його ролі»: Віктор Ніколюк про оборону Чернігова» ─ Тіток Андрій, Суспільне Чернігів.

????  Шорт-лист «Найкращий репортаж»:

- ««МИ ПОВЕРНЕМОСЯ ДО МАРІУПОЛЯ». Стратегія єпископа Геннадія Мохненка та його капеланів» ─ Фіонік Дмитро, «Лігамедіа».

- ««ТРОФЕЙНІ ТАНКИ ЙДУТЬ НА ДОНЕЦЬК» репортаж про батальйон Карпатська Січ» ─ Аліна Шеремета, Телебачення Торонто.

- «Слава, зі мною все добре» ─ Максимова Маріанна Мар'янівна (псевдонім Єва Райська), фрілансерка, медіа: Reporters, The Ukrainians, Локальна історія.

- ««По телевізору кажуть, що ми перемагаємо. Знали б вони, якою ціною». Один день у стабілізаційному пункті Бахмута» ─ Кириленко Ольга, Українська правда.

- «Це Дейв, я прийшов вас врятувати» ─ Омельянчук Ольга, Reporters.

????  Фіналісти за спецприз «Найкращий репортаж у локальному медіа»:

- «Сльози, молитви та черешня, яку нікому їсти. Як живуть під обстрілами в Циркунах на Харківщині» ─ Дмитро Кузубов, фрілансер, Харків.

- «Льоша, не закривай очі, зараз буде легше: день із медиками швидкої допомоги у прифронтовому Херсоні» ─ Антипенко Іван, фрілансер,  Херсон.

????  Шорт-лист «Найкраще новинне висвітлення резонансної події»:

- «Зайченя терпи. Репортаж з Дніпра: як рятують людей з-під завалів» ─ Ібрагімов Тарас, співавтор Олена Дуняк, Суспільне.

- «Це нас не залякає. Навпаки, люди згуртуються». Репортаж із Києва, який російські війська обстріляли ракетами після багатьох місяців затишшя» ─ Арунян Олексій, Ґрати.

- "рашистів скоро не буде, а світло і вода з'являться. Кияни про масові ракетні обстріли" ─ Мар'яна П'єцух; співатори (відеографи): Богдан Кутєпов, Дмитро Гончар, Олександр Назаров, hromadske.

- ««Сюрприз до нас прилетів з Росії»: на Одещині внаслідок ракетного удару розтрощені вщент будинки» ─ Циктор Ольга, оператор - Іван Хворостян, Суспільне.

- ««Трошки пресували, звичайно». Чотирьох військовослужбовців РФ засудили за катування колишніх учасників АТО» ─ Салій Ірина, «Судовий репортер».

???? Фіналісти за спецприз «Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа»:

- «Вибух на Валу в Чернігові: як це відбувалося та які наслідки» ─ Янушкевич Дар'я, Суспільне Чернігів.

- «Russian Missile Strike on Dnipro» ─ Скосар Ірина, відеограф Артем Шевельов, Institute for War & Peace Reporting (IWPR), Дніпро.

????  Шорт-лист «Найкраща аналітика»:

- «Три з чотирьох. Суд у Нідерландах виніс вирок у справі про збиття рейсу МН17, але розслідування триває» ─ Тетяна Козак, Ґрати.

- «Зібрано базу стратегічних військових об'єктів у Криму» ─ Токар Ігор, співавтор Микита Ісайко, Радіо Свобода.

- «Виправдання фашизмом: як Кремль використовує пропаганду у загарбницьких війнах» - Мокрик Данило, Bihus.Info.

- «Зерно, зброя та цінності. Чи може Африка стати союзником України у боротьбі з Росією» ─ Ерман Георгій, BBC News Україна.

- «УПЦ (Не) Московського патріархату: чи може держава заборонити церкву?» ─ Левченко Тарас, Радіо Свобода.

????  Фіналісти за спецприз «Найкраща аналітика в локальному медіа»:

- «Трисерійний документальний фільм «Битва за Чернігів»» ─ Тіток Андрій, Суспільне Чернігів.

- «Поля у вогні. Як впливає війна на родючість чорноземів» ─ Анастасія Плющова, співавтор Олександра Тронь, Суспільне Дніпро.

????  Шорт-лист «Найкраще розслідування»:

- «Буча 22» ─ Садовник Алла, співавтори: Білецька Інна, Стратонов Олександр, Васильченко Владислав, Коваль Світлана, Калаур Ганна, Ільчук Павло, Суспільне.

- «Український суддя із російським паспортом» ─ Шабаєв Георгій, співавтор Наталія Седлецька, «Радіо Свобода».

- «Інформована згода, як дозвіл на здирництво: як легалізують побори у лікарнях Рівненщини» ─ Хіночик Анна, співавтор Мартинчук Владислав, Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада».

- «Велика відбудова. Керівник Дніпропетровщини платить бюджетні мільярди своїй супутниці» ─ Седлецька Наталія, співавтори: Єгошина Валерія Андріївна, Шабаєв Георгій Вадимович, Толстякова Кіра Олександрівна, «Радіо Свобода».

- «Російські танкери обходять заборону заходити в порти ЄС» ─ Савчук Максим, «Радіо Свобода».

????  Фіналісти за спецприз «Найкраще розслідування у локальному медіа»

- «Інформована згода, як дозвіл на здирництво: як легалізують побори у лікарнях Рівненщини» ─ Хіночик Анна, співавтор Мартинчук Владислав, Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада», Рівне.

- «Щоденник вцілілої» ─ Білецька Інна, співавтори: Садовник Алла, Стратонов Олександр, Васильченко Владислав, Коваль Світлана, Калаур Ганна, Ільчук Павло, Суспільне Рівне.

????  Шорт-лист «Найкраща публіцистика»:

- «Війна з Богом. Як Росія здійснює церковну окупацію на захоплених територіях» ─ Фіонік Дмитро, «Лігамедіа».

- «Справа №5. Місто-фенікс. Говоримо з Віктором Ющенком» ─ Лавриненко Вікторія, співавтори: Яна Супоровська, Дмитро Пальчиков, The Ukrainians Media.

- «Бруд і кров» ─ Альона Савчук, співавтори: Олексій Кушнір, Іванна Шкромида, Марія Кравченко, Любов Гук, «IZONE Media».

- «Від радянського пішохода до патріота, який захищає Україну: історія однієї незалежності» ─ Христина Коціра, hromadske.

- «Наступ ЗСУ змінює стратегію Росії?» ─ Кречко Ярослав, співавтор Павло Холодов, «Радіо Свобода».

????  Фіналісти за спецприз «Найкраща публіцистика в локальному медіа»:    

- «Іран та Україна. Як 30 років відносин перетворились на смерті і брехню» ─ Ерман Георгій, BBC News Україна, Львів.

- «Фото війни.Історії з-за кадру. Житомирська траса» ─ Сандуляк-Білоус Ірина, Українське радіо, Львів.

????   Спеціальна номінація «Найкращий матеріал на тему прав жінок, дотримання гендерної рівності» від ГО «Жінки в медіа» за підтримки IFES<> Ukraine:

- «Від ГУЛАГу до колонії в Оленівці: жінки у вʼязницях росіян ( Матеріал у двох частинах)» - Біда Олеся, hromadske.

- «Ніхто не готує мені сніданки: що відбувається в українських родинах під час війни» - Ольга Ситнік, фрилансерка.

- «ВСЕ ПОГАНО?! Гомофобія, сексизм і мізогінія в українській музиці | Artилерія» - Ткачук Юлія; співавтори: Анна Погребна, Катерина Яковленко (шеф-редакторки), Суспільне.

- «Я переступаю через пуповину... Як українки народжують під час війни» - Лаюк Мирослав, НаУКМА.

- «Ніхто не дивиться, як стріляє чоловік. Стріляє жінка, всі помічають її промахи» - Сампан Ірина, Бутусов Плюс.

????   Спеціальна номінація від Bihus.Info «Одним фронтом»        

- «ЯДЕРНИЙ ТЕРОР. Як Росія взяла в заручники  АЕС і енергодарців» ─ Хорольська Вероніка; співавтори: Сергій Сидоров, Маргарита Огнева, Катерина Рождественська, Надя Кельм, Євгенія Дроздова, Денис Губашов, Інна Гадзинська, «Запорізький центр розслідувань».

- «Коли ми встали, то побачили м'ясорубку. Пів року теракту на вокзалі в Краматорську» ─ Курцановська Ганна, Кубай Інна, Свої.Сіті.

- «Куп'янськ: історія окупації одного міста» ─ Корнієнко Яніна, співпраця Слідство.інфо та Gwara Media.

- «Звірства в Ізюмі: ідентифікація військовослужбовців РФ. Частина 1» ─ Олена Мигашко, Юліана Топольник, Алеся Ященко, Віктор Шолудько, команда Слідство.Інфо та  Gwara Media.

- «Банальність брутальності. Тридцять три дні окупації у будинку №17, Буча, Україна» ─ Корнійчук Яна, Олена Логінова, Яків Любчич, Джулія Уоллес, Матвій Сарнекі, Джеймс О'Браєн, Олуватобі Алонге, Слідство.Інфо.

????   Спеціальна номінація «За відданість професії за найтяжчих умов» від Наглядової ради конкурсу

Переможець (-ниця) у спеціальній номінації від Наглядової ради конкурсу  «За відданість професії за найтяжчих умов» буде оголошений (-а) на Церемонії нагородження.

????  Спеціальна номінація ««Найкращий матеріал на тему дотримання професійних стандартів та журналістської етики під час війни» від Комісії з журналістської етики

Переможець (-ниця) у спеціальній номінації від Комісії з журналістської етики «Найкращий матеріал на тему дотримання професійних стандартів та журналістської етики під час війни» буде оголошений (-а) на Церемонії нагородження.

Більше інформації щодо участі у конкурсі можна знайти на офіційному сайті. Слідкуйте за новинами на офіційній сторінці у Facebook.

Склад Відбіркової комісії та членів Журі 2023 року доступний за посиланням.

З матеріалами переможців конкурсу за 2022 рік можна ознайомитися за посиланням.

Організатор конкурсу - Національна асоціація медіа. Конкурс «Честь Професії 2023» став можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ