Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Окружні виборчі комісії Львівської області під час проведення виборів незаконно витратили понад 300 тис. грн

Контрольно-ревізійне управління у Львівській області завершило ревізії використання коштів Державного бюджету України, отриманих окружними виборчими комісіями Львівської області, на підготовку і проведення виборів народних депутатів України.

У результаті ревізій усіх 14 окружних виборчих комісій Львівської області (за №№112-125), було встановлено незаконні витрати 315,9 тис. грн бюджетних коштів, нестачу 0,5 тис. грн, недоотримання бюджетом 35,5 тис. грн та на 206,9 тис. грн фінансових порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів. Повідомила «Гал-info» прес-служба КРУ у Львівській області.
Практично у кожній ОВК встановлено фінансові порушення при виплаті заробітної плати членам виборчих комісій – загалом на 75,8 тис. грн. Основна причина – порушення порядку розрахунку заробітної плати членам виборчих комісій. Адже розмір одноразової грошової винагороди, яка виплачується членам виборчих дільниць за роботу під час виборів та підрахунку голосів, розраховується на підставі довідок про розмір їх заробітної плати за основним місцем роботи. Під час ревізії виявилось, що у довідки було включено виплати, не передбачені чинним законодавством – премії до дня професійного свята, за активну роботу по впровадженню нових технологій, за підсумками роботи за рік тощо.
Понад 173,3 тис. грн бюджетних коштів незаконно витрачено на зарплату членам ОВК ТВО №114 (м. Пустомити). До роботи у великих дільничних комісіях було залучено по чотири спеціалісти (в т.ч. водій, столяр, прибиральниця, діловод), замість двох. У середніх та малих дільничних комісіях – по чотири спеціалісти замість одного. Крім того, загальна сума одноразової грошової винагороди членам виборчих комісій, яку нарахувала та виплатила бухгалтерія ОВК, на 37,6 тис. грн перевищує визначену згідно з законодавством суму.
Неодноразовими були і випадки оплати послуг, фактично не наданих ВАТ «Укртелеком» - загалом на суму 14,3 тис. грн. У рахунки, представлені до оплати ОВК ТВО №113, 119 і 121 (відповідно – Львів, Городок і Старий Самбір), було включено плату за встановлення засобів зв’язку у приміщеннях дільничних виборчих комісій, де фактично уже було проведено телефонний зв’язок.
Під час ревізії в ОВК ТВО №120 (м. Самбір) виявлено порушення щодо правильності нарахування і виплати грошової винагороди спеціалістам, залученим за цивільно-правовими угодами. Згідно з договором від 01.02.2006, укладеним окружною виборчою комісією та громадянкою П., остання зобов’язується виконувати обов’язки бухгалтера з заробітної плати. Але, як зазначила у поясненні громадянка П., яка за спеціальністю є кондитером, на посаді бухгалтера вона не працювала, договору з ОВК ТВО №120 не підписувала, жодних грошових коштів не отримувала і, відповідно, в платіжних відомостях про отримання заробітної плати не розписувалась. За поясненнями касира, секретаря комісії та головного бухгалтера, роботу бухгалтера з заробітної плати виконувала інша особа, яка була членом комісії, і отримала за це 800 гривень.
Внаслідок заходів, вжитих під час та після проведення ревізій, забезпечено відшкодування 128,3 тис. грн незаконних витрат, 0,5 тис. грн нестач, поновлено втрат фінансових ресурсів в сумі 35,5 тис. грн та повністю усунуто порушення, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів.
Матеріали ревізій передано органам прокуратури та УМВС України відповідних міст і районів для належного реагування.
Ревізії було проведено відповідно до плану роботи управління і згідно з постановою ЦВК від 31.01.2006 №349 “Про Порядок контролю за правильним та цільовим використанням коштів Державного бюджету України, що виділяюся на підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України та всеукраїнського референдуму”.
 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ