Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олександр Вілкул - третій з "Опоблоку", мільйони в банках та мир за 100 днів

Олександр Вілкул черговий представник опозиційного табору, який збирається стати президентом. Як і Бойко та Мураєв, він розраховує на голоси південно-східних областей. Ми розповідаємо історію Вілкула, що він пропонує виборцям та які має шанси перемогти.

Олександр Вілкул

Політична програма:

У вступі до своєї програми Вілкул описує в стилі Тимошенко - тотальне зубожіння, яке накрило нашу державу. Влада багатіє, а бюджет спустошується, від цього Україна стала найбіднішою в Європі; 8 мільйонів громадян виїхало, солдати гинуть, а пенсіонери бідують. Проте "опоблоківець" знає, як виправити цю трагічну картину. Він пропонує свої "4 кроки до успіху".

КРОК 1 – Мир. Вілкул гарантує мирний Донбас всього за 100 днів, але не уточнює робочих чи календарних? Для миру потрібно ввести миротворців із нейтральних країн та провести вибори за українськими законами та з українськими партіями. Після цього нас чекає повернення контролю над кордоном і довгий процес відновлення інфраструктури та повернення переселенців.

КРОК 2 – Нова Конституція. Ледь не кожен кандидат у президент збирається змінювати головний закон країни. У випадку Вілкула Конституцію чекають серйозні трансформації. Парламент стане двопалатним: знизу 150 депутатів, зверху – 29. Парламентська більшість формуватиме склад уряду, а центральна влада відповідатиме лише за зовнішню політику, збройні сили, державну безпеку та національні й міжнародні інфраструктурні проекти. Також Вілкул збирається дозволити в областях другу офіційну мову та заборонити державне втручання в житят релігійних громад.

КРОК 3 – Відродження економіки. Кандидат у президенти обіцяє в 10 разів скоротити апарат чиновників та стабілізувати гривню. Балашов не єдиний хто, пропонує просту систему оподаткування. Вілкул теж має своє бачення збору податків – систему "15% – 15% – 15%" – податок на доходи фізичних осіб – ПДВ – податок на прибуток/виведений капітал. Крім того, «опоблоківець» гарантує відмову від імпорту газу та міжнародних кредитів.

КРОК 4 – Соціально відчутний результат. Тут Вілкул обіцяє всіляко розвивати медичну сферу: швидку медичну допомогу зробить безкоштовною, а зарплати вищими. Також передбачена компенсація ліків за рецептами. У галузі освіти розвиватимуться професійно-технічні спеціальності і так само виростуть зарплати.

Коментар політолого та журналіста Сергія Стуканова:

"Опозиційно блок - Партія миру та розвитку» Олександра Вілкула за визначенням приречена апелювати до вирішення "питання Донбасу". Втім, правдоподібно, не здатна запропонувати нічого кращого, ніж піддатися на кремлівський сценарій (переговори з бойовиками й перетворення України на федерацію з автономними ДНР та ЛНР). Тобто, з огляду на неприйнятність такого сценарію для переважної більшості українців, не здатна запропонувати нічого. Доволі недолуго виглядає й сам Вілкул, чий образ, здається, змальований із солодкавого кота Леопольда. Гадаю, що тими кількома відсотками, які у підсумку набере кандидат із Кривого Рога, він завдячуватиме радше гаманцю Ахметова й образові Новінського (що зажив слави захисника РПЦ в Україні), аніж собі.

Що відомо про особу Олександра Вілкула?

Минулого року Вілкул ледве уникнув притягнення до кримінальної відповідальності. У жовтні Генпрокурор України Луценко звернувся до Верховної Ради із поданням про зняття із нього депутатської недоторканності. Проте парламент не підтримав це рішення. Прокуратура підозрювала Вілкула у зловживанні службовим становищем та перевищенні повноважень під час перебування на посаді голови Дніпропетровської ОДА з 2010 по 2012 рік. "Опоблоківець" брав участь у незаконних земельних справах. Він нечесним шляхом передавав ділянки та змінював їх цільове призначення. Дії Вілкула призвели до збитків держбюджету на 15 мільйонів гривень.

Після 2012 року Вілкул отримав нову посаду віце-прем’єр-міністра в уряді Азарова, проте не припинив використовувати своє владне становище на Дніпропетровщині, звідки він родом. У 2013 році акціонери ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод" звинуватили Вілкула в тиску на завод. Ним намагалися заволодіти наближені до віце-прем’єр-міністра представники з групи СКМ Ріната Ахметова. Після відмови керівництва заводу продати акції "Укрзалізниця" припинила закупівлі та оплату за надані товари, а саме підприємство почали перевіряти контролюючі органи. Детально про це писало видання "Дзеркало тижня".

На посаді віце-прем’єр-міністра відзначився також своїми обіцянками налагодити роботу швидкісних поїздів Hyundai, з якими мав величезні проблеми його колега в уряді і партії Борис Колесніков.

У 2015 році Вілкул балотувався у мери Дніпра. Його головним суперником був Борис Філатов, колись близький товариш та колега – разом вони працювали на підприємстві "Єдині енергетичні системи України", яким керувала Тимошенко. Протистояння Вілкула та Філатова вилилось у два, сповнених напруги, тури та кампанію, під час якої кандидати часто переходили межу, поливаючи брудом один одного. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі ВВС. Зрештою переміг Філатов, проте конфлікт з Вілкулом перенісся з виборчих дільних в інтернет. Політики почали поливати один одного брудом на своїх сторінках у Facebook. Ще до виборів Філатов заявляв, що близькі до Вілкула люди інструктували та займалися відправленням "тітушок" на Антимайдан у Києві.

Найлейки, які поширювали перед виборами в Дніпрі в 2015 році

На цих виборах Вілкул буде вже третім кандидатом, який ділитиме виборців колишньої "Партії регіонів". Основним його суперником буде Юрій Бойко, якого зовсім нещодавно виключили з "Опоблоку" - тепер він іде в президенти під крилом партії "За життя" Рабиновича і Медведчука. Другим гравцем на полі південного-сходу буде Євген Мураєв. Він теж був у партії «За життя», проте покинув її і балотується від новоствореної політсили "Наші". Найвищі шанси на перемогу мають Юрій Бойко – близько 6-7% та Євген Мураєв – 5%. Вони вже встигли набрати рейтинги на телебаченні. Бойка та партію "За життя" активно піарить ІНТЕР, а Мураєв раніше часто з’являвся на 112 на NewsOne, а зараз перейшов на власний канал "Наші". У Вілкула теж є медіапокровитель – телеканал "Україна", проте його народна популярність є значно меншою, ніж у Бойка чи Мураєва. Адже довгий час саме Бойко вважався єдиним кандидатом від "Опоблоку", проте через розкол у партії доволі неочікувано ним став Вілкул.  

Декларація Олександра Вілкула:

Трохи більше 1 мільйона гривень заробив Вілкул у 2017 році. Більшу частину цих коштів склали проценти, розміром майже 600 тис. в ПАТ "Укрсиббанк". Решта – його зарплата в парламенті та кошти, пов’язані із виконанням депутатських повноважень.

Готівкою депутат "Опоблоку" задекларував 511 тис. долалів, 310 тисяч євро і 300 тис. гривень. На банківських рахунках Вілкул зберігає 7 426 545 грн і 3 972 186 доларів.

З нерухомості Вілкул вказав квартиру в Дніпрі на 123 м кв., яка зареєстрована на його батька та орендовану квартиру в Києві на 69 м кв.

Також кандидат у президенти задекларував годинники марок  A. Lange and Sohne, Breguet, Rolex, Vacheron Constantin, Patek Philippe, Panerai, F.P. Journe, Parmigiani. Крім того, в нього є колекція книг, браслет із дорогоцінного металу, ланцюг із дорогоцінного металу з дорогоцінною підвіскою, каблучка із дорогоцінного металу з дорогоцінним каменем, запонки із дорогоцінного металу інкрустовані дорогоцінним камінням. Ще Вілкул, вивляється, поціновувач живопису, зокрема релігійного – у нього 27 ікон та 31 картина.

Їздить Вілкул на фургоні Chevrolet Express 2008 року.

У декларації Вілкула немає інформації про членів родини, їх доходи та майно. Так само не вказана вартість жодного об’єкта цінного рухомого майна. Очевидно, НАБУ має зацікавитись звітом кандидата в президенти. Орган вже розслідував можливу брехню в декларації Вілкула, проте в січні цього року справу закрили.

Політична кар’єра:

Вілкул родом із промислового міста Кривий Ріг на Дніпропетровщині. Свою трудову кар’єру він розпочав на місцевому гірничо-збагачувальному комбінаті. Згодом став гендиректором ВАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат" та ВАТ "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат", які входять до Групи Метінвест Ріната Ахметова.

У 2005 році Вілкул очолив Криворізьку парторганізацію "Партії Регіонів". За рік він вже обрався до Верховної Ради 59-им номером в політсилі. Став заступником голови Комітету з питань промислової i регуляторної політики та підприємництва.

У 2007 році знову ввійшов до парламенту від "Партії регіонів", але тепер вже 76-им у списку. Працював у тому самому комітеті.

Як і Бойко, Вілкул теж є захисником РПЦ в Україні. На фото він з Добкіним та Новинським бере участь у Хресній ході

У 2010 році Янукович призначив Вілкула головою Дніпровської ОДА. На посаді він пробув два роки. Потім його підвищили до віце-прем’єр-міністра. Протримався Вілкул ще два роки аж до повалення режиму Януковича.

На парламентських виборах 2014 року пройшов 2-им номером списку "Опозиційного блоку". У Раді є Членом Комітету з питань європейської інтеграції.

У 2015 році Вілкул балотувався в мери Дніпра, але програв Борис Філатову. Кандидат у президенти набрав у другому турі 37,9 % голосів, натомість його суперник – 44,9 %.

20 січня 2019 "Опозиційний блок" офіційно висунув Вілкула єдиним кандидатом у президенти.

Відео, яке запам'яталось: 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ