Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Геннадій Балашов - податковий рай, золота Україна та "підставки під прапори"

Геннадій Балашов - більше підприємець, аніж політик. Проте, попри відсутність значних успіхів, він міцно закріпився в політичному андеґраунді країни. В основному завдяки своїй поведінці та фантастичній ідеології "5.10". Цьогоріч Балашов разом зі своїми ідеями Податкового раю та Золотої України зібрався в Президенти.

Геннадій Балашов

Політична програма:

Свою передвиборчу програму Геннадій Балашов назвав багатообіцяюче – "Золота Україна". Згідно з текстом його мета – збагачення українців. "Громадяни України можуть бути найзаможнішими в світі" - стверджує він у вступі. До слова, аналогічна мета декларується і в програмі Євгена Мураєва, проте, сумнівно, що кандидати об’єднаються – Балашов, на щастя, не збирається торгувати з Росією і відмовлятися від НАТО та ЄС.  

Окрім тотального збагачення, обравши Балашова, наша країна отримає 10-кратне зростання економіки, пенсії 200-500 $ та 1 трлн 200 млрд $ ВВП. Інструментами для цього стануть лише два принципи – "5.10" та Податковий рай.

Найперші обіцянки Балашова звучать так, неначе популізм Капліна помножили на популізм Тимошенко. Спробуємо розібратися, чи це дійсно так.

"5.10", як стверджує Геннадій Балашов, найкраща і найзрозуміліша податкова система в світі. Вона передбачає всього два податки – 5% при покупці товару для фізичних та юридичних осіб і 10% соціального податку із прибутків. Балашов обіцяє, що прозора податкова система змусить запрацювати всі інші закони, оскільки громадяни матимуть гроші. Це і має вирішити 99% проблем українців.

При запровадженні системи "5.10" гривня законодавчо буде закріплена до долара, таким чином держава не впливатиме не курс валюти. Балашов переконує, що при "5.10" в Україну прямуватимуть всі гроші світу, оскільки умови для бізнесу стануть вигідніші, ніж в Європі чи США.

Кандидат у президент обіцяє скасувати митні збори та побори, залишивши 5% при ввезенні або вивезенні товарів. Це унеможливить корупцію на митниці та збільшить імпорт/експорт. Таким чином Балашов зробить з України Податковий Рай.

Армія, за президентства Балашова, стане професійною контрактною; буде скасовано призов. Солдатам він обіцяє не менше 1000$ зарплати. Також кандидат у президент виступає за узаконення вільного володіння зброєю та введення страхової медицини.

Балашов-президент гарантує запустити механізм, за яким іноземні чи вітчизняні компанії, які видобувають корисні копалини на території України, платитимуть частку кожному українцю, оскільки надра землі належать виключно громадянами України.

У питанні Донбасу та Криму Балашов не обіцяє нічого конкретного: "…ми повернемо його [Крим], відновивши лад на своїй землі. Ми досягнемо миру на Донбасі та посилимо санкції проти Росії…". Він виступає за те, щоб повністю припинити торгівлю із РФ.

Серед 10 перших кроків Балашова на посаді Президента України є зняття мораторію на землю, скорочення чиновників на 50% та продаж всіх держпідприємств на голландському аукціоні.

Якщо розглядати програму Балашова роздільно, то частина, яка стосується системи "5.10" виглядає, м’яко кажучи, нереальною. Обіцянки фінансового зростання та Податкового раю є надто хорошими та відірваними від реальності, щоб бути правдою. Особливо для скептично налаштованого українського суспільства. Безумовно, чимало людей знайдуть порятунок і надію в словах Балашова, проте на масову підтримку його лібертаріанських ідей не варто чекати. Систему "5.10" і загалом економічну модель Балашова неодноразового критикували та розвінчували. В основному за утопічність та недієздатність в українських соціальних та економічних реаліях.

Фінансовий аналітик Руслан Чорний прокоментував ідеологію Балашова "5.10" для Гал-інфо:

"Його економічна програма не має наукової бази. Імовірність, що вона запрацює може бути лише в якійсь фантастичній реальності. Справа в тому, що економіка  - це збалансований організм, який складається з багатьох видатків та доходів. Правило "5.10" не може бути абсолютним чи єдиним для всієї економіки. Приміром, маємо акцизу на пальне, тютюн чи алкоголь, яка збільшується або зменшується з кожним роком. Сьогоднішній бюджет по можливості збалансований, тому не можна говорити, що якась інша модель одразу працюватиме краще. Потрібен час на те, щоб всі витоки механізму економіки підлаштувались один до одного. Якщо ламати ці механізми за принципом 5.10, то нічого не вийде. До слова, я чув багато виступів і сам спілкувався з лідером "5.10". У нього ідеї відірвані від реальності, і я не розумію, в якому світі живе Балашов".

Коментар політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Геннадій Балашов – класичний авантюрист. Власне кажучи, він цього й не приховує, ба більше – розповідає у своїй книжці "Як стати авантюристом. Міркування мільйонера". Особливістю Балашова є наявність власної фіскальної концепції, відображеної в назві партії "5.10". Здається, він справді вірить у те, що пропагує, хоча спеціалісти одностайно схильні іменувати його концепцію нездійсненною утопією. Попри певну популярність як відеоблогера та фахівця з психології грошей, політичний потенціал Балашова у масштабах країни наближається до нуля (хоча на виборах мера столиці в 2014 році він взяв 2%). Один із аутсайдерів президентських перегонів".

Що відомо про особу Геннадія Балашова?

Балашова можна зарахувати до тих політиків, які не пропустять нагоди підігріти інтерес до своєї персони чи партії. Окрім нової економічної концепції, він відомий також своїми неоднозначними вчинками та заявами.

Балашов значно активізувався під час Євромайдану. На початку лютого 2014 року він вирішив потролити учасників Антимайдану біля Маріїнського парку. Теперішній кандидат у президенти сказав, що їх підтримує і представився журналістом московського телеканалу. Потім на своєму YouTube каналі Балашов опублікував відео "Стоп Майдан. Нищие рабы Юго-Востока", де назвав "антимайданівців" підставками під прапори. 

За місяць Балашов вирушив до Криму, де проходили заходи підготовки до незаконного референдуму. На півострові політика побили та викрали невідомі із пов’язками "дружинник АР Крым".  

Після побиття в Криму

Після цього він почав активно критикувати РФ та засуджувати її діяльність в Криму. У відповідь Росія порушила проти нього кримінальну справу за "публічні заклики до екстремізму, підбурювання до вбивства двох і більше осіб, вчиненого з мотивів політичної і національної ненависті або ворожнечі".

Реклама партії Балашова "5.10" теж не пройшла спокійно. Позаминулого року прихильники політсили намалювали величезний логотип партії поверх прапору Європейського союзу в Києві на Оболонській набережній. Випадок серйозно обурив Киян. Своєрідним проявом карми став напад на головний офіс "5.10" того ж року. Невідомі (на деяких була символіка "Національного корпусу" розгромили літній майданчик і розтрощили скульптуру корови із логотипом партії. Балашов стверджував, що це пов’язане із вступом до партії Олександра Онищенка. Онищенко ж заявив, що це «привіт» від Адміністрації Президента за його намір іти в президенти.

Логотип "5.10" поверх прапору Європейського Союзу

Минулого року Балашов зізнався, що Онищенко частково профінансував його партію. Тоді ж лідер «5.10» сказав, що погодиться брати чиї-небудь гроші, але тільки для того, щоб реалізувати Податковий рай. 

Геннадій Балашов та Олександр Онищенко в Парижі

Балашов на відміну деяких кандидатів у президенти не є гомофобом, а навпаки –  прихильником толерантності. Про свою позицію він написав у 2013 році. Балашов стверджує, що притаманною рисою відсталих бідних країн є нетерпимість та агресія до людей, які чимось відрізняються від інших: геїв, євреїв чи афроамериканців. На його думку, достаток населення прямо впливає на їх рівень толерантності та вільнодумства.

Цікавою також є внутрішньополітична орієнтація лідера "5.10". На позачергових виборах Президента в 2014 році Балашов підтримав чинного главу держави. Проте згодом активно критикував його діяльність. Зараз він сам балотується на головну посаду, проте вважає, що "Президентом будет Порошенко". Крім того, Балашов є багаторічним критиком Тимошенко. Проти неї він виступав у 2014 і виступає в 2018.

Декларація Геннадія Балашова:

За 2017 згідно декларації Геннадій Балашов заробив майже 1,2 млн гривень. Це вдвічі менше, ніж розмір грошової застави для реєстрації кандидата в президенти. Проте заробляли також і члени його сім’ї. Дружина – Балашова Наталія – отримала 370 тис. з підприємницької діяльності. Їх дочка Кулагіна Юлія заробила трохи більше – понад 387 тис. гривень. З них – 175 тис. – дохід від підприємницької діяльності, понад 200 тис – від продажу рухомого майна і ще 6 тисяч страхових виплат.

Подружжя Балашових володіє значними сумами готівкою. Вдома вони тримають майже 495 тис. доларів, 330 тис. євро та 2,4 млн гривень. Їх дочка також має 7 тис. євро.

У декларації Балашова довжелезний список нерухомості. Загалом йому та його сім’ї належать права на 33 об’єкти нерухомого майна. Лише два з них – орендовані.

Сам Балашов володіє трьома земельними ділянками по 412, 400 та 673 м кв. та будинком на 466 м кв. У його власності також 4 квартири, одна з яких площею 480 м.кв. Має спільні права із Валентиною Кривулею та дочкою Юлією Кулагіною на дві квартири. Із першою на житло з площею 31 м.кв, з другою – 172 м.кв. Кандидат у президенти також має 10 гаражів (в іншого кандидата їх було вдвічі більше) та 3 офіси. Додатково орендує квартиру на 51 м.кв. та офіс на 75 м.кв. Спільно з дружиною Наталією у них будинок (100 м.кв.) та офіс (76 м.кв).

У супутниці Балашова задекларовано квартиру на 110 м.кв. та спільну власність на офіс, площею 118 м.кв., із вищезгаданою Валентиною Кривулею.

У дочки Юлії Кулагіної три квартири – 54, 82 та 146 м.кв. На найменшу з них у неї 50% права власності, друга половина у Балашової Олени. У сина Геннадія лише одна квартира на 67 м.кв.

Балашов з 2002 року займається нерухомістю в Києві. Про це він детально розповідав Главкому в минулорічному інтерв’ю.

У родини кандидата в президенти три авто. У Геннадія Балашова – Mercedes-Benz  CL 500 2007 року, в дружини Наталії - Mercedes-Benz  GL 350 CDI, а в дочки Юлії Lexus RX 270.

Також Балашов володіє 100% корпоративних прав на ПП "Агенство нерухомості Липки", 49,1% прав на ТзОВ "Лісники Сіті" 67,1% на Oceanside Cottages LLC та 50% на A1A Oceanshore LLC.

У розділі "Цінне рухоме майно" Балашов не вказав жодної ікони, дорогого годинника чи ювелірної прикраси, що так люблять колекціонувати українські політики. Зате в лідера "5.10" є 10 біткоінів. Право на криптовалюту Балашов отримав у перший день 2016 року. 

Політична кар’єра Геннадія Балашова:

До безпосередньої появи в політичній сфері на початку 90-х Балашов займався бізнесом у своєму рідному Дніпрі.

У 1997 році очолив у Дніпровському виконкомі управління політики.

Наступного року Балашов став народним депутатом Верховної Ради ІІІ скликання. До парламенту він пройшов від партії "Міжрегіональний блок реформ". У раді працював у фракції "Яблуко" та був членом Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

З 2001 по 2002 роки Геннадій Балашов був членом Громадської ради експертів з питань внутрішньої політики при Леонідові Кучмі.

Балашов зі своїм автомобілем Tesla. Політик жорстко критикував витвір Ілона Маска на своєму YouTube каналі.

У 2012 році Балашов спробував знову потрапити до парламенту за одномандатним округом у Києві. Проте посів 6 місце із 3,48%.

Після Революції Гідності Балашов створює партію "5.10". Податкову система, яка лягла в основу політсили, він розробив раніше. Того ж року "5.10" підтримала кандидатуру Порошенка на виборах.

У 2014 партія обиралася до Верховної Ради та Київської міської ради, а її лідер Балашов боровся за крісло мера столиці. У всіх випадках – безуспішно.

Минулого року у вересні Балашов заявив про намір балотовуватися у президенти. 5 січня 2019 року партія "5.10" на з’їзді остаточно затвердила кандидатуру політика.

Відео яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ