Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Опозиція Чорногорії відмовилася визнати перемогу прозахідної партії

У Чорногорії опозиція заявила, що не визнає результатів парламентських виборів, що відбулися в неділю, бо вважає, що на перемогу на них прозахідної владної партії вплинула антитерористична операція, про яку заявила поліція.Про це пише радіо "Свобода".

Як повідомив увечері сайт щоденника Vijesti, чотири опозиційні партії заявили про масові зловживання – до яких вони залічили повідомлення поліції в день виборів, що напередодні були затримані 20 громадян сусідньої Сербії, які, за словами поліції, планували теракти для дестабілізації становища.

За практично повними, але офіційно не затвердженими результатами, досі владна проєвропейська і прозахідна Демократична партія соціалістів на чолі з прем’єр-міністром Милом Джукановичем здобула понад 41 відсоток голосів – більш як удвічі більше, ніж її головний супротивник, проросійський «Демократичний фронт». За цими даними, партія Джукановича може отримати 35 мандатів у парламенті з загалом 81 місцем і буде потребувати коаліційних союзників для формування уряду.

Джуканович іще вранці заявляв, що залучатиме до коаліції представників кількох партій національних меншин, що провели до парламенту по одному-два депутати. Таким чином, разом із двома голосами його союзників – Соціал-демократів, а також двома від Босняцької партії, одним від партії «Албанці рішуче» і одним від «Хорватської громадянської ініціативи» він зможе набрати мінімально необхідний для створення уряду 41 голос.

Чотири опозиційні партії, які об’єднує антизахідне і переважно проросійське чи просербське спрямування, разом здобувають, за нинішніми даними, 40 голосів.

На офіційні результати виборів, явка на які сягнула рекордних для Чорногорії 73 відсотків, очікують наступними днями.

Організація з безпеки і співпраці в Європі переважно позитивно оцінила вибори, але зауважила й певні недоліки. За даними спостерігачів ОБСЄ, вибори відбулися в конкурентному середовищі, основних свобод було загалом дотримано, але виборча кампанія характеризувалася відсутністю чіткої внутрішньополітичної альтернативи і була сповнена особистих нападів. Засоби інформації країни засвідчили плюралізм, та їм бракувало редакційної незалежності, мовилося у звіті.

Ці вибори називали вирішально важливими для майбутнього курсу країни – далі в бік Заходу чи в бік Росії. Головною темою передвиборчих дискусій була зовнішньополітична: опозиція проросійського і просербського спрямування виступає проти вступу країни до НАТО і Європейського союзу.

Крім того, за словами аналітиків, нинішня передвиборча кампанія зосереджувалася не так на політичних програмах партій, як на особі Джукановича й тому, чи має він і далі керувати політично розколотою на прозахідний і антизахідний табори Чорногорією після 25 років при владі на посадах то прем’єр-міністра, то президента. Опозиція звинувачувала його в корупції, кумівстві і поганому керуванні економікою. Джуканович, зі свого боку, звинувачував Кремль у втручанні у виборчу кампанію шляхом таємного фінансування опозиційних партій.

radiosvoboda.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ