Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Опозиція не прийме закон Януковича про засади зовнішньої та внутрішньої політики – В’ячеслав Кириленко

„Закон, який вносить уряд, передбачає ревізію зовнішньополітичних цінностей і це не може бути прийнятно для опозиції, і тим більше, для Президента, оскільки саме він здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави”, – про це вчора, 8 лютого, під час прямого ефіру на телеканалі «Студія 1+1» повідомив лідер фракції „Наша Україна” В‘ячеслав Кириленко.
 „Якщо коаліція хоч тричі прийме закон, який суперечить визначеному уже в документах зовнішньому курсу країни, то такий закон неодмінно отримає президентське вето, яке подолане не буде. Тому ми закликаємо кризову коаліцію працювати конструктивно, а не тішити себе ілюзіями, що вони зараз за два-три місяці змінять всю законодавчу базу в Україні з тим, аби все законодавство підвести під себе. Вони не є довічні при владі, не треба поспішати всі нормативні акти і закони змінити під себе і їх використовувати -- від зовнішньої політики до податків і повернення ПДВ. Я думаю, що такий підхід не є конструктивний, тому ми беремо в цьому участь, але тільки в тому сенсі щоби переконати кризову коаліцію займатися соціальними питаннями, а не бавитись у зовнішню політику, курс якої переглянути ми нікому не дозволимо”, – зазначив лідер „Нашої України”.
За його словами, „цей законопроект є спробою реваншу у зовнішньополітичному курсі України і ніхто й ніколи цього приховати не зуміє за будь-якими словами чи прихованими формулами. Потрібно, перш за все, виходити з національних інтересів України та з економічних інтересів”.
„Не можна водночас рухатись в багатьох напрямках, як це робить уряд Януковича. До прикладу, на початку тижня прем’єр-міністр зустрічається з трійкою ЄС на тему „Укладання нової угоди про поглиблене партнерство і співробітництво з Європейським Союзом”. Проходить два дні і перший віце-прем‘єр цього ж уряду каже, що ми реніамуємо усі справи щодо Єдиного економічного простору. Тому першим нашим завданням є створення зони вільної торгівлі між країнами-учасницями єдиного економічного простору. Тобто у вівторок з боку уряду йде мова про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, до речі вступ до СОТ відкриває нам реальну дорогу до підписання такої угоди з усіма позитивними економічними наслідками для країни, а у четвер перший віце-прем‘єр дезавуює прем’єра і каже, що ні, ми будемо рухатись до країн, які зовсім в іншому напрямку, зовсім з іншим рівнем економіки, що перекреслює будь-який європейський вибір України. Ось це реальні речі, які робить цей уряд”, – додав В‘ячеслав Кириленко.
Водночас він наголосив, що „статтю Конституції, в якій загальне керівництво зовнішньополітичною діяльністю України здійснює Президент України, ніхто не скасовував і не скасує. В зв’язку з цим для нас достатньо закону про основи зовнішньої політики, який діє в Україні ще з 1993 року і в якому є все, що потрібно державі станом на сьогодні. Водночас в країні діє закон про основи національної безпеки і він визначає курс оборонного характеру, в тому числі, прямо говорить про прагнення України щодо набуття членства в НАТО і тому замість того, щоби вносити програму діяльності Кабінету Міністрів, уряд розробляє засади, які пишуть їм комуністи. Ви бачили програму діяльності кабінету Януковича, яка давно мала бути внесена в парламент? Можливо, хтось бачив оновлений бюджетний кодекс, який так потрібен країні? Однак разом з тим вони пропонують засади зовнішньої політики”.
„Закон, який буде вноситись урядом до Верховної Ради, може бути тільки законом про засади зовнішньої і внутрішньої політики кризової коаліції, а такий підхід неодмінно буде мати президентське вето, яке демократичні сили подолати не дозволять. З приводу цього також підписано заяву про спільну опозиційну діяльність. Не потрібно займатися збільшенням чи перетягуванням повноважень і творенням все нових і нових криз, які дестабілізують політичну ситуацію в Україні”, – зазначив лідер „Нашої України”.
Нагадаємо, що 7 лютого у Кабінеті Міністрів відбулася презентація проекту закону про засади зовнішньої та внутрішньої політики, проведена для прем'єр-міністра Віктора Януковича.
Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, робоча група на чолі з міністром економіки Володимиром Макухою представила свої напрацювання у тому, як об'єднати шість існуючих законопроектів на цю тему в один єдиний.
На нараді були присутні голова Верховної Ради Олександр Мороз, члени ради антикризової коаліції Петро Симоненко, Ігор Алексєєв (обидва – КПУ), Іван Бокий, Віталій Шибко (обидва – СПУ), Олександр Пеклушенко (Партія регіонів).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ