Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Остап Федоришин просить облраду виділити 30 тисяч гривень на святкування 100-річчя з дня народження відомого львівського шахіста Степана Попеля

Остап Федоришин просить Львівську обласну ради виділити 30 тисяч гривень на святкування 100-річчя з Дня народження відомого львівського шахіста, автора першого українського посібника з шахів  Степана Попеля, — про це депутат Львівської обласної ради, член фракції БЮТ повідомив сьогодні, 19 вересня, на сесії ЛОР.

 За словами Федоришина, ювілей від дня народження відомого львів’янина, чемпіона України з шахів святкуватимуть у травні 2007 року. З нагоди свят Львівська федерація шахів спільно з Львівським національним університетом імені Івана Франка організовують шаховий турнір імені Степана Попеля і звертаються до облради посприяти у виділенні коштів з обласного бюджету на турнір.
Кращий шахіст Галичини в довоєнний період професор Степан Попель народився 1907 року на Бойківщині. У 12-літньому віці вперше виступив на змаганнях. Один із засновників Товариства українських шахістів у Львові, лідер команди ТУШ в регіональних змаганнях, захищав честь Львова в командних чемпіонатах Польщі, краший шахіст Західної України, переможець змагань кращих українських шахістів в Самборі в 1943 році та в Сяноку - в 1944 році.
Після закінчення війни успішно грав в багатьох міжнародних змаганнях, тричі ставав чемпіоном Парижу (1951,1953,1954 рр.), деякий час був тренером кращої французької шахістки Ф. Шо де Сілан. В 1956р. переїхав до США, де здобув перші місця в чемпіонатах кількох штатів: Мічиган, Мінесота, Іллінойс, Небраска, Північна Дакота. На відкритому чемпіонаті США в Оклагома Ситі зіграв унічию з майбутнім чемпіоном світу Р.Фішером. Брав активну участь в шаховому житті українців Америкл і Канади, в 1969 році став переможцем чемпіонату УСЦАК. Автор книжки "Початку шахіста", виданої у 1943 році.
Помер на 81-му році життя і похований у Фарго (Північна Дакота, США).

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ