Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Панова душили пакетом. Тому у нього набряклі обличчя, губи, важке дихання, - журналіст

Співробітники ФСБ РФ виклали в мережу такий запис допиту Панова, який може бути хіба доказом ними ж скоєного злочину.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це пише журналіст Євген Левкович на сторінці в Facebook.

"З огляду на свою попередню професію я бачив безліч допитів підозрюваних. Точно понад сто. Зрозуміло, що допит, тим паче підозрюваного в особливо тяжкому злочині, - це не співбесіда про прийом на роботу. Це вкрай жорстка "бесіда", в 99,9 відсотках випадків супроводжується погрозами, шантажем і фізичним насильством. І зрозуміло чому. В іншому разі отримати будь-які свідчення, хоч правдиві, хоч ні, просто неможливо.

На світі майже немає ідіотів (я для них, хай вже, залишу 0,1 відсотка), які просто так, з доброї волі, визнавали б свою провину, підписуючи собі тим самим довічний, або близький до того термін.

Ні в якому разі не виправдовую тих, хто насильство застосовує - це просто констатація факту.

Проте, навіть при таких "вкладеннях", такої втомленої людини, яку підозрюють у підготовці терактів у Криму, я не бачив давно. Співробітники ФСБ "молодці", звичайно. То в пробірки по-нормальному насцяти не можуть, то викладають у мережу такий "запис допиту", який може бути хіба доказом ними ж скоєного злочину.

Немає сумнівів у тому, що Панова душили надітим на голову пакетом. Звідси абсолютно набряклі обличчя, губи і важке дихання (втім, знову ж таки, це стандартне катування).

Немає сумнівів, що з Пановим, щоб отримати від нього все необхідне, працювали довго.

Запис допиту триває всього 5 хвилин 33 секунди, але навіть за цей нетривалий час - дев'ять монтажних склейок.

Крім того, кілька разів міняється розташування камери і освітлення. У промові підозрюваного, при цьому, цілком дотримані стрункість і хронологія. Це означає, що Панов тільки в цьому, окремо взятому кабінеті неодноразово відповідав на одні і ті ж питання, але на деякі, мабуть, відповідав не так, як треба ФСБ, або щось "плутав", і доводилося шматки переписувати.

Зверніть увагу на шматок запису з 0:22 до 0:36 (повне відео тут). На ньому детально видно, що Панов вимовляє текст, заздалегідь узгоджений і відрепетируваний з дізнавачем.

Панов каже, що "проходив службу в зоні АТО з серпня 2014 по серпень 2015 року" - і спокійно на цьому зупиняється, але після двухсекундної паузи і незадоволеного видиху (просто видиху) дізнавача киває йому у відповідь головою і продовжує: "а, в складі 37-го окремого мотопіхотного батальйону". Бракує тільки: "Вибачте, кінцівку забув".

Всім цим я не роблю висновків про вину чи невинуватість Панова. Як я вже сказав вище, сам факт застосування фізичного насильства не скасовує можливої ​​провини підозрюваного. Чи міг Панов щось подібне замишляти? У теорії - так заради бога. Будь я відчайдушним на всю голову українським патріотом, які планують у що б то не стало помститися окупаційній владі, я б насамперед замишляв підірвати поромну переправу з нафтобазою. Не думаю, правда, що я б радився з цього приводу з міністерством оборони, але тут добре - всякі диваки світом ходять. Один он дружину свою задушив і заявивши про її зникнення в поліцію, не спромігся труп нормально заховати - в машину, що стоїть перед власним під'їздом, відволік. Я всього лише констатую факти.

"Запис допиту" вкрай незграбно змонтований і повну версію нам, чомусь, не показують.

Щонайменше частину свідчень Панов давав під диктовку слідчого (або хто там йому питання добре поставленим командним голосом задає).

До Панова застосовувалися методи фізичного впливу.

І ще я впевнений, що історія з "кримськими диверсантами" - це щось дуже погане і далекосяжне. Як Савченко свого часу стала для Кремля цінною розмінною монетою, так диверсанти стануть козирною картою в недотриманні Росією Мінських домовленостей. Вже стали. "У цих умовах зустрічатися в нормандському форматі безглуздо," - це ж Путіна слова, не Обами".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ