Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

росія передала Білорусі «кілька десятків» ядерних боєприпасів — Лукашенко

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що росія передала його країні «кілька десятків найсучасніших ядерних боєприпасів».

За його словами, ядерна зброя потрібна Білорусі, щоб стримувати низку сусідніх країн, «озброєних до зубів», та дати можливість завдати «неприйнятні воєнні збитки» «противникам».

Про це він розповів під час другого дня Всебілоруських народних зборів.

Спершу Лукашенко розповів, що у перші роки незалежності Білорусі, окрім виведення ядерної зброї, країну нібито змусили знищувати звичайне озброєння.

«Різали все: літаки, танки, артилерійські установки. Для мене, людини, яка була на офіцерській посаді, служила в армії, це було не просто незрозуміло — це було моторошно. Різали все на шматки, вантажили все до поїздів і відвозили до Німеччини на переплавку», — стверджує білоруський лідер.

За його словами, йому «довелося» підписати документ про вивезення стратегічної ядерної зброї з території Білорусі.

«Це був найпотужніший арсенал. Нам не треба було б жодної іншої сучасної зброї. Але це було вирішено до мене на вимогу американців», — сказав Лукашенко.

Тепер же, як каже самопроголошений президент, на його прохання росія «фактично повернула» ядерну зброю. Однак вона не стратегічна, позаяк, за його словами, Білорусь «не збирається воювати з Америкою», а тактична.

«Керівництво рф, зіставляючи всі факти, ухвалило рішення — ще раз наголошую, на моє прохання, а не тому, що вони хотіли тут створити базу ядерної зброї, повернуло нам N-нну кількість. Не буду називати цифри, я вже говорив — кілька десятків найсучасніших ядерних боєприпасів», — додав він.

Лукашенко наполягає, що ядерна зброя потрібна Білорусі для «стримування» низки сусідніх країн «озброєний до зубів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ