Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Папа спрощує процедуру анулювання шлюбу для католиків

Папа Франциск запускає реформу, яка спростить процедуру анулювання церковного шлюбу та повторне одруження для римо-католиків.

Римо-католицька церква не визнає розлучень, навчаючи, що шлюб укладається навічно.

Для того, щоб розійтися, подружжя повинне анулювати шлюб, довівши, що він був недійсним від самого початку.

Радикальні реформи, ініційовані папою, роблять цю процедуру безкоштовною і значно прискорюють її, зокрема, скасовуючи автоматичні апеляції на рішення в її рамках.

Досі процедури, пов’язані з анулюванням шлюбу, вважалися закритими, дорогими і забюрократизованими.

Раніше католики, які бажали це зробити, повинні були отримати схвалення від двох церковних трибуналів. За нововведеннями, тепер для цього потрібне буде "добро" одного трибуналу. При цьому не скасовують можливість апеляції.

Пришвидшена процедура дозволить єпископам анулювати шлюби безпосередньо, якщо цього бажатимуть обоє членів подружжя.

Через складність старих процедур парам, які бажали розлучитися, потрібні були спеціальні експерти, які допомагали їм розібратися у формальних хитросплетіннях. Це перетворювало анулювання шлюбу на дороге задоволення.

Водночас католиків, які розлучалися без анулювання шлюбу, а потім повторно одружувалися, церква вважала перелюбниками і, наприклад, не допускала до таїнства причастя.

Минулого року папа утворив комісію, яка повинна була розглянути можливість спростити процедуру анулювання шлюбу.

В описі запропонованих змін папа Франциск заявив, що "довгий гніт мороку сумнівів", через який повинні проходити пари, які бажають анулювати свій шлюб, є несправедливим.

Кореспондент у справах релігій ВВС Керолайн Ваятт нагадує, що причиною розриву Англії з папським престолом у ХVI столітті стала відмова папи анулювати шлюб короля Генріха VIII та Катерини Арагонської. Той конфлікт мав наслідком створення Англіканської церкви, у якій верховним захисником віри проголошувався монарх.

Відтоді процес анулювання шлюбу для звичайних католиків залишався тривалим та дорогим.

Ініціатива папи Франциска зі спрощення і прискорення цієї процедури знайшла своє практичне вираження надзвичайно швидко як на ватиканські мірки, додає пані Ваятт.

"Хоча реформи навряд чи змінять католицьке вчення про розлучення, вони, напевно, спростять визнання шлюбу недійсним від початку для подружжів, члени яких віддалилися одне від одного", - припускає вона.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ