Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пасхальне послання Митрополита Львівського і Сокальського ПЦУ Дмитра Рудюка

2 травня у світле свято Христового Воскресіння архієрей Православної Церкви України, митрополит Львівський і Сокальський, Дмитро Рудюк на своїй сторінці у Facebook опублікував Пасхальне послання Боголюбивим Пастирям, Чесному Чернецтву та всім вірним Львівсько-сокальської Єпархії Православної Церкви України.
Митрополит Димитрій. Фото - Гал-інфо.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі у Христі Воскреслому брати і сестри!

Сьогодні День великий, сьогодні нова година, сьогодні сталося те, чого чекало людство впродовж тисячоліть, те в чому людина томилася, те в чому людина була ув’язнена, перестало існувати – гріх переможений і смерті жало знищене.

Син Божий зійшов зі слави Божества і небес, втілився і поніс всю тяжкість життя грішного світу. Він перебував у послуху волі Отчій, у проповіді і в постійному служінні – у стражданні і в терпінні. «Але він укритий виразками був за гріхи наші і мучений за беззаконня наші; покарання задля нашого миру було на Ньому і ранами Його ми зцілилися. Усі ми блукали, як вівці, зведені були кожен на свою дорогу: і Господь поклав на Нього гріхи усіх нас», - каже пророк Ісайя (Іс. 53: 5, 6). Богочоловік помер «за всіх і за все». Смерть Бога не може вмістити наш розум, який збентежений від таких роздумів, бо Бог є Життя, і Христос Сам назвав Себе Життям і це Життя піднялося із Живоносного Гробу.

Воскреслий Христос Бог приносить нам знову не тільки життя, він приносить нам мир і радість у мирі. Це і є виконання обітниці Його прощального при вшесті на хресну страсть слова: «Це сказав Я вам, щоб радість Моя у вас перебувала і радість ваша буде повна» (Ін. 15, 11). Цією радістю сьогодні, у День Воскресіння Господнього, ми насичуємось сповна, п’ючи пиття нове із нетлінного джерела.

Коли жінки-мироносиці здивованими прийшли до відкритої печери, до відкритого Гробу, де лежало тіло Ісуса Христа, і не знайшли його, з’явився перед ними Ангел і сказав головне, що Христос Воскрес – і цей оклик став головним для кожної людини, яка вважає себе віруючою. Це та опора, з якої розпочинається наше духовне життя, наша віра у воскреслого із мертвих Спасителя. Тому йти за Христом, це не тільки йти за Ним у період Його страждань, а йти за Христом – це означає йти за Його Воскресінням, тому що шлях до вічного життя прокладений через Воскресіння Христове.

Усі знають, що життя в його неминучому тлінні, завершується смертю, але тільки християни знають, що за смертю йде і воскресіння, що вона, смерть, подолана, що вона не була природньою властивістю людини до її падіння. Переможена Христом смерть перестала панувати і над людиною.

Пасха це не згадування чогось минулого і історичного. Це не тільки подія, яка колись відбулася в часі. Це реальна зустріч у радості й щасті з Тим, Кого наше серце давно пізнало через Таїнство Хрещення і зустріло Життя і Світло всього світу. Великдень – це і наше воскресіння задля життя вічного, це і наша надія на повстання з мертвих.

У цьому радісному пасхальному богослужінні нехай перебуває серце і душа кожного із нас, наповнена невимовним блаженством у Христі воскреслому. І вже не шукайте живого з мертвими і не оплакуйте нетлінного серед тління, бо Христос – наша Пасха. Його Любов перебуває з нами, тими хто любить Його, бо це ж Він каже: «Хто любить Мене з тим і Я перебуватиму – і ми прийдемо до Нього і оселю сотворимо» (Ін, 14: 18, 23). Отож прийдемо у цей величний день, щоб святкувати Пасху нетління, Життя, Яке виринуло із святого і живоносного Гробу.

Всечесні отці, брати і сестри! Вітаю вас усіх з Світлим Воскресінням Христовим! З перемогою життя над смертю, нетління над тлінням, добра над злом. Засилаю пасхальне благословення нашим захисникам, воїнам і тим, кого сьогодні через хворобу з нами немає у храмі на цьому величному богослужінні. Хай і їм воскреслий Христос принесе радість та втіху, а сльози їх, якщо і з’являться, будуть сльозами пасхальної радості і піднесення. Пасху святкуймо, кінець умертвління, і життя вічного початок!

ХРИСТОС ВОСКРЕС – ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ