Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Патріарх Філарет планує очолити Українську помісну церкву

Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет готовий очолити Українську Помісну Православну церкву, якщо йому це довірить Архієрейський собор. Про це Святійший Патріарх заявив під час інтерв’ю в ефірі "Українського радіо", пише Еспресо.

При цьому Патріарх Філарет зазначив, що не може сказати хто міг би бути йому конкурентом на виборах очільника Помісної Церкви. Але й поступитись власними амбіціями також не готовий.

"Ні! Але не тому, що я вважаю себе таким. А тому, що Москва зробить усе, аби зруйнувати Українську православну церкву. І тому заради того, щоб зберегти Ураїнську православну церкву і довести до завершення я повинен працювати до кінця... Якщо мені Архієрейський собор довірить. Якщо не довірить, то я з себе відповідальність знімаю", - сказав Філарет.

Він також розповів, за якими крітеріями має бути обраний очільник Української автокефальної церкви.

"Поки що Вселенський патріарх хоче, щоб українську церкву очолював архієпископ - митрополит, не патріарх. Але наша церква вже прийняла рішення, що для зовнішнього вживання предстоятель УПЦ буде мати розширений титул. Тобто буде і розширений титул, і скорочений. Розширений це - архієпископ і митрополит київський і Всієї Руси України. А вузький буде для нашого внутрішнього вживання - Патріарх Київський і Всієї Руси України", - повідомив Патріарх. 

Раніше Філарет заявив, що УАПЦ та МП мають готуватися до Об’єднавчого Собору, на якому оберуть голову Помісної церкви.

А Священний Синод Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) змінив правила титулування предстоятеля УПЦ КП, затвердивши повну і скорочені форми титулу.

Espreso.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ