Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Перевірці полігонів ТПВ у 2019 таки бути

Перевірці полігонів ТПВ у 2019 таки бути. Про це повідомив Комітет екологічного порятунку України.

Питання поводження з твердими побутовими відходами залишається актуальним впродовж багатьох років, незважаючи на розвиток технологічних та фінансових можливостей, законодавчої бази та зростання екологічних стандартів.

Зазначимо, що в Україні 95% твердих побутових відходів (далі - ТПВ) захороняють на звалищах-полігонах.

Хоча на сьогодні в законодавчому полі відсутній термін «звалище ТПВ», проте Полігони ТПВ є інженерними спеціалізованими спорудами, які призначені для захоронення твердих побутових відходів. Полігони ТПВ повинні забезпечувати санітарне та епідемічне благополуччя населення, екологічну безпеку навколишнього природного середовища, запобігати розвиткові небезпечних геологічних процесів і явищ (згідно ДБН В.2.4-2-2005 «ПОЛІГОНИ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ. Основні положення проектування»).

Зважаючи на вищенаведене, більшість діючих об’єктів захоронення відходів складно назвати «полігоном» в повному сенсі цього слова.

Євроінтеграція України, зокрема, підписання Угоди про Асоціацію, серед інших аспектів передбачає імплементацію законодавства у сфері екології, адже природа не знає кордонів. Угодою чітко визначено законодавчі норми та  терміни їх впровадження, у тому числі щодо поводження з відходами.

Так, з 1 січня 2018 року Україна мала б почати сортувати сміття на загальнонаціональному рівні, втім, цього не сталося. Норму Закону "Про відходи" прийняли для проформи. Додана норма виявилася непрацюючою, бо не було створено жодних економічних та контролюючих механізмів її виконання.

Окрім того, законодавством України визначено, що діяльність із захоронення ТПВ підлягає ліцензуванню. Надання державним регулятором, НКРЕКП (http://www.nerc.gov.ua/)  ліцензії передбачає облаштування об’єктів захоронення ТПВ відповідно до ДБН В.2.4-2-2005.

Суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність з захоронення побутових відходів на полігонах, введених в експлуатацію до 16 лютого 2010 року, та звалищах, зобов’язані привести свою господарську діяльність у відповідність до вимог: підпунктів 1 – 4, 10 пункту 4.2 глави 4 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з захоронення побутових відходів – до 01 січня 2018 року;

підпунктів 5 – 8 пункту 4.2 глави 4 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з захоронення побутових відходів – до 01 січня 2019 року;

підпункту 9 пункту 4.2 глави 4 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з захоронення побутових відходів – до 01 січня 2020 року.

Окрім того Наказом Міністерства з питань житлово-комунального  господарства України від 01.12.2010 № 435 затверджено правила експлуатації полігонів побутових відходів.

 Через відсутність дієвої системи контролю за об’єктами захоронення ТПВ полігони України і надалі функціонують з суттєвими порушеннями природоохоронного законодавства.

Довгоочікуване реформування системи державного нагляду навколишнього природного середовища, яке законодавчо розпочалося 21 лютого 2018 з Постанови КМУ №102 «Питання реалізації Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища» створило передумови для ефективнішого контролю та дотримання суб’єктами господарювання вимог, які визначено на законодавчому рівні.

І ось, нарешті, до Річного плану Державної екологічної інспекції України на 2019 рік внесені об’єкти захоронення ТПВ.

Так з 20 офіційно діючих полігонів Львівщини ДЕІ буде перевірено для 10, зокрема: 

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО МІСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА М. ДОБРОМИЛЬ

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "МІСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА МІСТА СТАРИЙ САМБІР"

ЖИДАЧІВСЬКЕ МІСЬКЕ ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

САМБІРСЬКЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ОБ'ЄДНАНЕ"

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КОМ-ЕКО-БОРИСЛАВ 2010"

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "КОМУНАЛЬНИК" (м. Червоноград)

БУСЬКЕ МІСЬКЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО

МІСЬКЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЖИТЛОВИК» (м. Мостиська)

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СОКАЛЬЖИТЛОКОМУНСЕРВІС"

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА М.БЕЛЗА

З повним переліком запланованих перевірок можна ознайомитись на сайті ДЕІ 

Сподіваємося, що держекоінспекція проводитиме перевірки належним чином і об’єкти захоронення ТПВ будуть мати більше стимулів для перетворення зі сміттєзвалищ на полігони.

КЕПУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ