Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Пішов з життя видатний український кінорежисер Олександр Коваль

Пішов з життя видатний український кінорежисер Олександр Коваль. Про смерть режисера повідомив на своїй сторінці у Facebook кінокритик Сергій Тримбач.

«Пішов з життя кінорежисер Олександр Коваль. Він помер учора, 26 вересня, надвечір. На 74-му році життя. Хвороби мучили його упродовж останніх літ, тримався до кінця. Тепер він повертається в ту землю, звідки пішов у великий світ, - село Жердова, на Київщині. Колись Олександр Іванович вразив фільмом. "Дім. Рідна земля" (1991), ліричною й водночас епічною кінофрескою про землю, з якою ніколи не поривав», - написав він.

Олександр Коваль починав працювати у рідному селі як кіномеханік, потім освітлювачем у Києві на студії хронікально-документальних фільмів («Укркінохроніка»). Також працював на «Укркінохроніці» асистентом, оператором, режисером, був директором кіностудії.

У творчому доробку Коваля як оператора і як режисера - 80 фільмів: «Шлях до тунелю», «Меланчине весілля», «Відкрий себе», «Ой, горе, це ж гості до мене», «Притулок», «Дім. Рідна земля» «Незаконні діти Антона Веберна», «Заповіт Йосипа Сліпого», «Терновий вінок», «Гряди по мні», «Неофіти», «А ще не сьома печатка», «Гамлет» з хепі-ендом», «Голос моєї душі» та ін. Був лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, Державної премії імені Олександра Довженка. 

Олександр Коваль - член-кореспондент Національної академії мистецтв, де очолював відділ екранних мистецтв. Також очолював кафедру кінорежисури в Інституті екранних мистецтв Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого. 

Детектор медіа

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ